11.5 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Кюфтета от тиквички на фурна

Кюфтета от тиквички на фурна не са нито претенциозни, нито сложни, но са уютна храна, домашна, балансирана и лека, идеална за лятно меню.

Понякога в кухнята се случват неща, които ни напомнят, че вкусното не винаги идва от месо, сос или мазнина. Понякога то идва от градината, без много шум и без преструвки.

Те имат свойството да приемат вкусовете около себе си, да се адаптират, да се трансформират. И когато се подготвят правилно, с нужната доза подправки, свежи съставки и опечени на фурна, тиквичките показват своята истинска кулинарна стойност.

Необходими продукти за около 15 кюфтета от тиквички на фурна

  • 3 средно големи тиквички (около 800-900 гр.)
  • 2 яйца
  • 100 гр. бяло сирене
  • 60 гр галета или по преценка (и допълнително за оформяне на кюфтетата)
  • 1 средно голяма глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен копър
  • 1 връзка магданоз (по желание)
  • сол по вкус (съобразете със солеността на сиренето)
  • прясно смлян черен пипер
  • 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат или бакпулвер
  • 2 супени лъжици олио или зехтин

Приготвяне на кюфтета от тиквички на фурна

Настържете тиквичките на едро ренде. Посолете леко и оставете да престоят около 20-30 минути, за да пуснат сока си. След това ги изстискайте много добре с ръце или през чиста памучна кърпа. Това е важен момент в рецептата, прекалено много влага ще развали текстурата на кюфтетата и ще ги направи кашави.

Нарежете на ситно лука, чесъна, копъра и магданоза (ако използвате). Настържете сиренето и разбийте яйцата.

В голяма купа комбинирайте изстисканите тиквички, яйцата, натрошеното сирене, лук, чесън, копър, магданоз, галета и сухите подправки.

Разбъркайте добре с ръка или дървена лъжица докато получите гъста, но не прекалено твърда твърдасмес, която да позволява лесно оформяне, без да се разпада. Ако е твърде рядка, добавете още малко галета.

Кюфтета от тиквички и картофи на фурна​

Оставете сместа да престои 10-15 минути, за да се стегне и галетата да поеме излишната влага.

С влажни ръце оформете кюфтета и ги оваляйте леко в галета от всички страни. Това ще им помогне да получат златиста и леко хрупкава повърхност при печене.

Сложете на  дъното на тавата хартия за печене и я намажете с малко мазнина, след което оодредете кюфтетата с разстояние между тях.

Загрейте фурната на 200 градуса с горен и долен реотан и печете кюфтетата около 20-25 минути, след което ги обърнете и допечете още 10-15 минути до златист загар и от двете страни.

Виж още: Как да съхраним тиквички за зимата

Поднасяне и сервиране

Готовите кюфтета от тиквички на фурна могат да се сервират както топли, така и студени. Чудесно се комбинират с:

  • кисело мляко с чесън и копър (млечен сос);
  • домашен айрян;
  • салата от домати и краставици;
  • леко задушени зеленчуци.

Не пропускайте отцеждането на тиквичките. Това е ключът към успешното кюфте, което не се разпада и не остава сурово отвътре.

Галетата може да бъде заменена с фино натрошени овесени ядки за по-здравословен вариант или дори с настърган картоф, ако търсите по-плътна текстура.

За по-златист вид, може да напръскате кюфтетата с малко олио отгоре преди печене.

Използвайте качествено сирене. Вкусът на кюфтетата до голяма степен зависи от него.

Ако има нещо, на което тази рецепта ни учи, то е, че зеленчукът също може да застане в центъра на масата, без извинения и без нужда от оправдания. Просто вкусен, балансиран, хрупкав и ароматен. Както всяка добра храна би трябвало да бъде.

Виж още: Тиквички с чесън в буркани

Още от категорията
Последни