16.8 C
София
събота, 14 юни, 2025

Кюфтета от тиквички и картофи на фурна​

В последните години все по-често търсим здравословни и леки алтернативи на традиционните пържени храни, без да правим с вкуса и домашно пригтвените класически рецепти. Именно тук ястието Кюфтета от тиквички и картофи на фурна​, се превръщат в изключително привлекателен избор.

Те съчетават полезните свойства на зеленчуците с аромата на традиционните ястия от българската кухня, като същевременно избягваме употребата на голямо количество мазнина.

Тази рецепта предлага не само лесно изпълнениетои и стъпка по стъпка, но и достъпни съставки и много варианти за разнообразие според влкусът ви, като например донбавяне на сирене или моркови.

Представяме ви пълна и подробна рецепта за приготвяне на тези постни пухкави кюфтета с техники и съвети за перфектен резултат.

Необходими продукти:

За около 20 средни по големина кюфтета от тиквички и картофи на фурна​ са необходими следните съставки:

  • 2 средно големи тиквички (около 500 гр.)
  • 3 средно големи картофа (около 400 гр.)
  • 1 глава лук
  • 2 яйца
  • 80 гр. галета (плюс допълнително за овалване)
  • 100 гр. сирене
  • 3 супени лъжици ситно нарязан пресен магданоз
  • 1 супена лъжица копър (по избор)
  • черен пипер на вкус
  • 1 чаена лъжичка чубрица, по желание
  • 2 супени лъжици зехтин или олио (за сместа)
  • олио или зехтин за намазване на хартията за печене
  • сол по вкус

Виж още: Картофени кюфтета на фурна

Приготвяне на кюфтета от тиквички и картофи на фурна​

Пухкави кюфтета от тиквички и картофи

Тиквичките се измиват добре и се настъргват на едро ренде. Поставят се в цедка, поръсват се с малко сол и се оставят за около 20 минути, за да се отдели излишната вода. След това се изстискват внимателно с ръце или с помощта на тензух, така че да се получи максимално суха маса. Това е особено важна стъпка, тъй като прекомерната влага би направила кюфтетата разпадащи се по време на печенето.

Картофите се обелват, измиват и също се настъргват на едро ренде. Може да се използва и сурова маса, но за по-мек и балансиран вкус, картофите могат да се сварят предварително до полуготовност (за около 10 минути), след което да се настържат или намачкат леко с вилица. Така сместа става по-хомогенна и лесна за оформяне.

Лукът се нарязва на ситно или се настъргва, ако се предпочита по-нежен вкус. Ако желанието е за по-сладък и мек профил, лукът може предварително да се запържи за кратко в малко количество мазнина до златисто.

В голяма купа се поставят отцедените тиквички, настърганите картофи, лукът, натрошеното сирене и подправките. Към сместа се добавят яйцата, нарязаните зелени подправки и галетата. Всичко се омесва старателно до получаване на еднородна и лепкава маса. Ако сместа изглежда прекалено рядка, може да се добави още малко галета. Ако е прекалено суха, се добавя още едно яйце или лъжица кисело мляко.

За перфектните кюфтета от тиквички и картофи на фурна​ Оставя се да престои за около 15 минути в хладилник, за да се стегне и да се слеят ароматите. Фурната се загрява предварително на 200 градуса с вентилатор или 220 градуса при статичен режим. Тава се покрива с хартия за печене, която се намазва леко с мазнина, за да не залепнат кюфтетата.

Виж още: Огретен с картофи

От охладената смес се оформят плоски или леко овални кюфтета с влажни ръце. По желание могат да се овалят допълнително в галета за по-хрупкава коричка. Подреждат се в тавата с малко разстояние между тях.

Пекат се около 20 до 25 минути, след което внимателно се обръщат и се запичат още 10 до 15 минути до златисто и хрупкаво. Времето за печене може леко да варира според вида на фурната и големината на кюфтетата.

Кюфтетата от тиквички и картофи се поднасят топли или охладени, според предпочитанията. Особено подходящи са в комбинация с кисело мляко, чеснов сос, млечна салата с краставици или таханов дресинг с лимонов сок.

Може да добавите гарнитура от задушени зеленчуци, свежа зелена салата или варен ориз. Те са подходящи и за сандвичи или като част от вегетарианска диета.

Тези пухкави кюфтета от тиквички и картофи на фурна са едновременно вкусни, здравословни и лесни за приготвяне за цялото семейство. Може да експериментирате според сезона и вкуса, и да създадете свой собствен и уникиално вкусен вариант.

Виж още:  Запеканка с картофи и сирене

снимки: личен архив

Още от категорията
Последни