В последните години все по-често търсим здравословни и леки алтернативи на традиционните пържени храни, без да правим с вкуса и домашно пригтвените класически рецепти. Именно тук ястието Кюфтета от тиквички и картофи на фурна, се превръщат в изключително привлекателен избор.
Те съчетават полезните свойства на зеленчуците с аромата на традиционните ястия от българската кухня, като същевременно избягваме употребата на голямо количество мазнина.
Тази рецепта предлага не само лесно изпълнениетои и стъпка по стъпка, но и достъпни съставки и много варианти за разнообразие според влкусът ви, като например донбавяне на сирене или моркови.
Представяме ви пълна и подробна рецепта за приготвяне на тези постни пухкави кюфтета с техники и съвети за перфектен резултат.
Необходими продукти:
За около 20 средни по големина кюфтета от тиквички и картофи на фурна са необходими следните съставки:
- 2 средно големи тиквички (около 500 гр.)
- 3 средно големи картофа (около 400 гр.)
- 1 глава лук
- 2 яйца
- 80 гр. галета (плюс допълнително за овалване)
- 100 гр. сирене
- 3 супени лъжици ситно нарязан пресен магданоз
- 1 супена лъжица копър (по избор)
- черен пипер на вкус
- 1 чаена лъжичка чубрица, по желание
- 2 супени лъжици зехтин или олио (за сместа)
- олио или зехтин за намазване на хартията за печене
- сол по вкус
Виж още: Картофени кюфтета на фурна
Приготвяне на кюфтета от тиквички и картофи на фурна
Тиквичките се измиват добре и се настъргват на едро ренде. Поставят се в цедка, поръсват се с малко сол и се оставят за около 20 минути, за да се отдели излишната вода. След това се изстискват внимателно с ръце или с помощта на тензух, така че да се получи максимално суха маса. Това е особено важна стъпка, тъй като прекомерната влага би направила кюфтетата разпадащи се по време на печенето.
Картофите се обелват, измиват и също се настъргват на едро ренде. Може да се използва и сурова маса, но за по-мек и балансиран вкус, картофите могат да се сварят предварително до полуготовност (за около 10 минути), след което да се настържат или намачкат леко с вилица. Така сместа става по-хомогенна и лесна за оформяне.
Лукът се нарязва на ситно или се настъргва, ако се предпочита по-нежен вкус. Ако желанието е за по-сладък и мек профил, лукът може предварително да се запържи за кратко в малко количество мазнина до златисто.
В голяма купа се поставят отцедените тиквички, настърганите картофи, лукът, натрошеното сирене и подправките. Към сместа се добавят яйцата, нарязаните зелени подправки и галетата. Всичко се омесва старателно до получаване на еднородна и лепкава маса. Ако сместа изглежда прекалено рядка, може да се добави още малко галета. Ако е прекалено суха, се добавя още едно яйце или лъжица кисело мляко.
За перфектните кюфтета от тиквички и картофи на фурна Оставя се да престои за около 15 минути в хладилник, за да се стегне и да се слеят ароматите. Фурната се загрява предварително на 200 градуса с вентилатор или 220 градуса при статичен режим. Тава се покрива с хартия за печене, която се намазва леко с мазнина, за да не залепнат кюфтетата.
Виж още: Огретен с картофи
От охладената смес се оформят плоски или леко овални кюфтета с влажни ръце. По желание могат да се овалят допълнително в галета за по-хрупкава коричка. Подреждат се в тавата с малко разстояние между тях.
Пекат се около 20 до 25 минути, след което внимателно се обръщат и се запичат още 10 до 15 минути до златисто и хрупкаво. Времето за печене може леко да варира според вида на фурната и големината на кюфтетата.
Кюфтетата от тиквички и картофи се поднасят топли или охладени, според предпочитанията. Особено подходящи са в комбинация с кисело мляко, чеснов сос, млечна салата с краставици или таханов дресинг с лимонов сок.
Може да добавите гарнитура от задушени зеленчуци, свежа зелена салата или варен ориз. Те са подходящи и за сандвичи или като част от вегетарианска диета.
Тези пухкави кюфтета от тиквички и картофи на фурна са едновременно вкусни, здравословни и лесни за приготвяне за цялото семейство. Може да експериментирате според сезона и вкуса, и да създадете свой собствен и уникиално вкусен вариант.
Виж още: Запеканка с картофи и сирене
снимки: личен архив