Ястието от крехки пилешки дробчета с лук е семпло и изключително вкусно предложение за есенните и зимните месеци, макар да е подходящо и за другите сезони.
Пилешките дробчета в комбинация с лук се превръщат в сочна и ароматна гозба, която се топи в устата, а лукът не е само допълнение, той е втори основен компонент, който придава сладникъв карамелен оттенък на дробчетата.
Когато се приготвят правилно, резултатът е крехко, ароматно и сочно ястие, което може да бъде поднесено и като основно, и като мезе.
Необходими продукти за крехки пилешки дробчета с лук
- 600 г пилешки дробчета
- 400 г лук
- 50 мл. олио
- 50 мл. бяло вино
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. чубрица (по желание)
- щипка захар (за карамелизиране на лука)
Начин на приготвяне на крехки пилешки дробчета с лук
Почистете дробчетата, отстранете всички жилки и следи от мазнина, след което ги измийте под студена вода и ги оставете да се отцедят.
Лукът се обелва и нарязва на тънки полумесеци. В широк тиган се загрява олиото и към него се прибавя лукът. Готви се на умерен огън, докато стане златист и омекне. За да постигнете онзи фин карамелен оттенък, добавете щипка захар.
В отделен съд се запържват дробчетата. Добре е да се готвят на средна температура, за да не се разпукат и да останат сочни. Запържете ги от двете страни под похлупак, докато променят цвета си, след което ги прехвърлете при лука и разбъркайте.
Виж още: Пилешки дробчета по селски
Прибавете солта, черния пипер и щипка чубрица, след което налейте бялото вино и оставете сместа да се задуши под капак за около 10-15 минути на тих огън. Течността трябва леко да се изпари.
Тайната на крехките дробчета е в температурата на която се готвят, ако се готвят прекалено дълго или на силен огън, ще станат твърди. Но когато се задушават бавно, те запазват своята сочност. Готовото ястие се оставя за няколко минути да си почине под капак, за да може ароматите да се слеят напълно.
Поднесете готовите пилешки дробчета с лук топли, поръсени с малко прясно смлян черен пипер. Те се допълват чудесно с гарнитура от задушени зеленчуци и с парче хляб, с който да попиете ароматния сос.
Виж още: Класически пилешки хапки
снимка: личен архив

