Крем карамел е десерт, който се помни. И не само заради вкуса, а и заради тишината, която настава, когато се появи на масата.
Този крем ухае на яйца, на мляко, на карамелизирана захар, ухае на спомени. Приготвянето му не изисква специални умения или сложни техники, но има моменти, на които трябва да се обърне особено внимание.
В тази рецепта ще ви предложим класически крем карамел, който ще получи копринено гладка текстура и приятен баланс между сладост и леко горчивия вкус на карамела.
Необходими продукти:
- 1 литър прясно мляко
- 7 яйца
- 1 чаена чаша захар (~ 200 до 250 гр)
- 2 пакетчета ванилия
- вода
- допълнително по 1 равна с.л. захар на шоличка за карамела
Приготвяне на крем карамел
Карамелът е първата стъпка! На дъното на метални шолички слагате по 1.с.л. захар и на умерен котлон я разтапяте, като внимавате да не прегаря, след което ги отделяте на страна.
В купа разбивате яйцата и захарта с телена бъркалка, но не прекалено, за да не се образува пяна. Добавете ванилиите и на струя започнете да прибавяте прясното мляко, като непрекъснато разбърквате до получаване на гладка хомогенна смес.
Пресипете яйчено-млечната смес върху вече стегналия карамел в шоличките/купичките, малко под ръба. Подредете ги в тава, след което добавете вода, така че да стига до половината на формите. Това е т.нар. водна баня и гарантира равномерно и нежно печене.
Печете в предварително загрята фурна на 140 градуса с вентилатор или на 150 градуса без. Ако водата започне да образува балончета отворете фурната и долейте още.
Печенето отнема около час и половина, но може да проверявате готовността с клечка. Когато клечката излиза чиста, кремът е готов. Друг признак за готовност е когато кремът хване познатата лека коричка отгоре. Не го препичайте, защото може да стане твърд и с шупли.
Готовия крем карамел трябва да се охлади на стайна температура. След това го приберете в хладилник за поне 3-4 часа за да стегне, а най-добре за една нощ.
Поднасяне и полезни съвети
Преди сервиране минете с нож по ръба на формата, за да се отдели по лесно. Обърнете го внимателно в чиния, потупайте с пръст и отстранете шоличката (купичката).
За по-наситен аромат може да добавите малко ситно настъргана лимонова кора или лимонов сок в карамела.
За по-плътен крем, използвайте повече яйца или намалете малко количеството на млякото.
Водната баня е задължителна, защото без нея, кремът просто няма да се получи както трябва.
След изпичане не го вадете веднага от формите, защото може да се разпадне. Дайте му време да стегне в хладилника.
Крем карамелът е от този тип десерти, които изискват практика и внимание към детайла, но накрая всяка хапка ни дарява с онова сладко удоволствие, което си заслужава приготвяането му.
Виж още: Фунийки с млечен крем

