9.9 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Класическо пиле фрикасе

Има ястия, които никога не излизат от мода. Не защото са сложни или престижни, а защото носят уюта на домашната трапеза и пиле фрикасе е точно такова. Ароматът му бързо се разнася из кухнята и събира всички около масата без много покани.

Ето как да го приготвите стъпка по стъпка, така че да се получи именно онова ястие, в най-обрания му и класическия вид.

Необходими продукти за 5-6 порции класическо пиле фрикасе

  • 1 средно голямо пиле (около 1.5 кг) или около 1 кг гърди и/или бутчета)
  • 1 морков (по желание)
  • 1 глава лук (по желание)
  • няколко зърна черен пипер
  • сол на вкус

За соса:

  • 50 г масло
  • 3 супени лъжици брашно
  • 500 мл бульон (от варенето на пилето)
  • 150 мл прясно мляко
  • 2-3 жълтъка
  • 1 с.л. лимонов сок
  • магданоз за поръсване

Начин на приготвяне на пиле фрикасе

Измийте добре месото, нарежете го на порции и го сложете го в голяма тенджера с вода. Добавете моркова, нарязан на едри парчета, обелената глава лук също на парчета, зърната черен пипер и сол на вкус.

Сложете да заври и след като се образува пяна, я оберете с решетъчна лъжица. Намалете котлона и варете около 40 минути до пълна готовност на месото. Извадете свареното месо в чиния, и прецедете бульона, но го запазете за соса.

Класически пилешки хапки

Докато се охлади в по-дълбок тиган разтопете маслото на умерен огън. Добавете брашното и разбъркайте добре, докато се получи златиста кашичка. Постепенно, на тънка струя, сипвайте от прецедения бульон, като непрекъснато разбърквате, за да няма бучки.

Щом сосът се сгъсти и стане гладък, добавете млякото и оставете да поври няколко минути, докато получите кремообразен бял сос, след което намалете котлона до минимум.

В отделна купичка разбийте яйцето с лимоновия сок. Вземете няколко лъжици от топлия сос и постепенно ги добавете към яйцето, като разбърквате, за да се темперира и да не се пресече.

След това излейте тази смес обратно в соса и бъркайте енергично още минута-две. Сосът трябва да остане кадифен и гладък, без да завира силно. Опитайте и, ако е нужно, добавете още сол или черен пипер.

Наредете порциите (може да ги нарежете на малки хапки по желание) в стъклена или керамична купа и ги залейте обилно с готовия сос.

Поръсете с наситнен магданоз за свежест и цвят. Най-вкусно е, когато се поднесе топло, с гарнитура от варен ориз, картофено пюре или свежа салата.

Виж още: Бабина пилешка супа

Полезни съвети

  • За по-леко фрикасе може да използвате само пилешки гърди или да оберете кожата и мазнините преди варене.
  • Ако сосът ви се стори твърде гъст, просто добавете още малко бульон или мляко, докато получите желаната консистенция.
  • Не пропускайте да темперирате яйцето, за да не се пресече при добавяне в соса. Това е тайната за гладкото и кремообразно фрикасе.
  • Ако искате да обогатите вкуса, може да добавите в соса малко настъргано индийско орехче или 1-2 лъжици сметана в края.

Ястието не изисква скъпи продукти или големи усилия, но връща на трапезата онзи уют и вкус, които всички търсим в домашната кухня. Важното е да се отдели време и внимание, за да се получи сосът нежен и кадифен, а пилето крехко и сочно.

Съчетано с чаша бяло вино и пресен хляб, класическото пиле фрикасе напомня защо простите рецепти често са най-обичаните. Опитайте го и се насладете на удоволствието от домашно приготвенатъа храна.

Виж още: Пилешка кавърма

Още от категорията
Последни