15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Класически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна

Класически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна…. едвa ли има нещо толкова традиционно и клaсическо в българската кухня, което е подходящо както за зимните, така и за летните месеци.

Това ястие е перфектното съчетание от кайма, ориз и чушки, чийто завършен вид придава на ястието балансиран и уникален вкус. Представяме ви изпитана детайлна рецепта за пълнени чушки, завършена с бял сос, която ще задоволи и най-претенциозните вкусове.

Необходими продукти (за 8-10 порции):

  • 8-10 средно големи чушки (червени или зелени)
  • 500-600 гр. кайма (смес от свинско и телешко)
  • 1 голяма глава лук
  • 1 морков
  • 1 настърган домат или 1/2 ч.ч. домати от консерва
  • 2/3 ч.ч. ориз
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. чубрица
  • 3-4 с.л. олио
  • сол и черен пипер (по вкус)

За белия сос:

  • 2 яйца
  • 2 с.л. брашно
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 200 мл. прясно мляко
  • сол на вкус

Виж още: Руло от тиквички

Приготвяне на класически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна

Нарежете лука на ситно, а моркова настържете, след което в дълбок тиган загрейте олиото и задушете лука и моркова до омекване.

Добавете каймата и гответе, като разбърквате, докато каймата се раздроби и промени цвета си и не след дълго прибавете доматите и гответе, докато течността се изпари.

Следва да прибавите предварително измития ориз и да го запържете за няколко минути, докато стане стъклен.

Овкусете с червен пипер, чубрица, сол и черен пипер и свалете от огъня, като оставите плънката да се охлади, но не прекалено

Идва ред на чушките, измийте ги и отрежете капачетата (но не ги изхвърляйте, с тях ще затапиуте чушките след нбапълняне) и почистете семките.

По желание, потопете отворения край на всяка чушка в брашно, за да се „запечата“ по-добре. С помощта на лъжица напълнете всяка чушка с плънката, без да притискате прекалено, за да не ги сцепите.

Подредете пълнените чушки в тава, като ги наредите плътно една до друга и добавете около 1 ч.ч. вода в тавата за да могат да се задушат и омекнат при печене във фурната.

Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути, след което премахнете фолиото и допечете за още 20 минути, докато чушките придобият хубав златист цвят.

Следва да направите белия сос. В тиган първо запечете брашното до златисто и добавете постепенно прясното мляко, като разбърквате непрекъснато, за да избегнете бучки.

В отделна купичка разбийте яйцата с киселото мляко и добавете към тях малко от горещата брашнена смес, за да изравните температурите, след което изсипете всичко обратно в тигана. Гответе на слаб огън, докато сосът се сгъсти и овкусете със сол на вкус.

Съвети за перфектните класически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна:

пълнени чушки в чиния

  • поднесете пълнените още чушки топли, залети със соса;
  • по желание, поръсете с нарязан пресен магданоз за свежест;
  • може да направите и доматен сос, вместо бял в зависимост от вашите предпочитания.

Тези класически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна са ястие подходящо за обяд или вечеря, а със своята ароматна плънка и нежна текстура, това ястие е любимо на поколения българи и продължава да бъде символ на домашната кухня.

снимка: личен архив

Виж още: Оригнална имамбаялдъ по турска рецепта

Още от категорията
Последни