Класически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна…. едвa ли има нещо толкова традиционно и клaсическо в българската кухня, което е подходящо както за зимните, така и за летните месеци.
Това ястие е перфектното съчетание от кайма, ориз и чушки, чийто завършен вид придава на ястието балансиран и уникален вкус. Представяме ви изпитана детайлна рецепта за пълнени чушки, завършена с бял сос, която ще задоволи и най-претенциозните вкусове.
Необходими продукти (за 8-10 порции):
- 8-10 средно големи чушки (червени или зелени)
- 500-600 гр. кайма (смес от свинско и телешко)
- 1 голяма глава лук
- 1 морков
- 1 настърган домат или 1/2 ч.ч. домати от консерва
- 2/3 ч.ч. ориз
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. чубрица
- 3-4 с.л. олио
- сол и черен пипер (по вкус)
За белия сос:
- 2 яйца
- 2 с.л. брашно
- 2 с.л. кисело мляко
- 200 мл. прясно мляко
- сол на вкус
Виж още: Руло от тиквички
Приготвяне на класически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна
Нарежете лука на ситно, а моркова настържете, след което в дълбок тиган загрейте олиото и задушете лука и моркова до омекване.
Добавете каймата и гответе, като разбърквате, докато каймата се раздроби и промени цвета си и не след дълго прибавете доматите и гответе, докато течността се изпари.
Следва да прибавите предварително измития ориз и да го запържете за няколко минути, докато стане стъклен.
Овкусете с червен пипер, чубрица, сол и черен пипер и свалете от огъня, като оставите плънката да се охлади, но не прекалено
Идва ред на чушките, измийте ги и отрежете капачетата (но не ги изхвърляйте, с тях ще затапиуте чушките след нбапълняне) и почистете семките.
По желание, потопете отворения край на всяка чушка в брашно, за да се „запечата“ по-добре. С помощта на лъжица напълнете всяка чушка с плънката, без да притискате прекалено, за да не ги сцепите.
Подредете пълнените чушки в тава, като ги наредите плътно една до друга и добавете около 1 ч.ч. вода в тавата за да могат да се задушат и омекнат при печене във фурната.
Покрийте тавата с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути, след което премахнете фолиото и допечете за още 20 минути, докато чушките придобият хубав златист цвят.
Следва да направите белия сос. В тиган първо запечете брашното до златисто и добавете постепенно прясното мляко, като разбърквате непрекъснато, за да избегнете бучки.
В отделна купичка разбийте яйцата с киселото мляко и добавете към тях малко от горещата брашнена смес, за да изравните температурите, след което изсипете всичко обратно в тигана. Гответе на слаб огън, докато сосът се сгъсти и овкусете със сол на вкус.
Съвети за перфектните класически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна:
- поднесете пълнените още чушки топли, залети със соса;
- по желание, поръсете с нарязан пресен магданоз за свежест;
- може да направите и доматен сос, вместо бял в зависимост от вашите предпочитания.
Тези класически пълнени чушки с кайма и ориз на фурна са ястие подходящо за обяд или вечеря, а със своята ароматна плънка и нежна текстура, това ястие е любимо на поколения българи и продължава да бъде символ на домашната кухня.
снимка: личен архив
Виж още: Оригнална имамбаялдъ по турска рецепта