Дали ще ги поднесете за обяд, вечеря или като междинно хранене, тези хапки от крехко пилешко месо винаги ще останат правилният избор.
Необходими продукти за около 3-4 порции пилешки хапки
- 600 гр пилешки гърди
- 2 яйца
- 100 мл прясно мляко
- 150 гр галета
- 80 гр брашно
- 1 ч.л. чесън на прах или 2-3 скилидки
- 1 ч.л. червен пипер
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- олио за пържене
Виж още: Пилешки хапки в еър фрайър
Начин на приготвяне на класически пилешки хапки
Започнете с нарязването на пилешките гърди на равни по големина хапки. Нека те бъдат с размер около един пръст (може и на кубчета), за да могат да се изпържат равномерно и бързо. Поставете ги в голяма купа и ги подправете със сол, черен пипер, червен пипер и чесън на прах (ако използвате суров, ще бъде най-добре).
След това ги разбъркайте добре, така че всички хапки да се овкусят равномерно. Оставете ги оставете така да престоят за поне 15 минути, за да поемат максимално от подправките и да станат още по-ароматни.
През това време си подгответе трите панировки в отделни съдове. В първия съд сипете брашното. Във втория разбийте яйцата с прясното мляко, докато получите гладка и еднородна смес. А в третият съд напълнете с галета.
Потапяйте всяка пилешка хапка първо в брашно, след това в яйчената смес, а накрая в галета. Важно е да притискате по-леко при галетирането, за да се залепи по-добре панировката и да стане хрупкава при пържене.
Когато направите това подредете оваляните пилешки хапки върху чиния, докато приключите с всички. Загрейте обилно количество олио в дълбок тиган или тенджера и пържете хапките на умерена температура, за да се сготвят равномерно.
Всяка страна се пържи около 2-3 минути или до златисто кафяв цвят. След това единствено извадете готовите пилешки хапки върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина и ги поднесете топли и хрупкави готови за опитване.
Тънкости и съвети
- за още по-хрупкава коричка използвайте пълнозърнеста или царевична галета;
- стават още по-хубави ако сервирате с чеснов сос, медено-горчичен дресинг или кисело мляко с копър.
Так приготвени, вашите класически пилешки хапки ще се превърнат в лесно и вкусно ястие, което ще спечели сърцата на всеки, който ги опита. Те са идеални за ежедневното меню или дори за специални поводи с приятели. Пригответе ги с грижа и се насладете на резултата, който винаги няма да ви разочарова.
Виж още: Пилешки бутчета на фурна