24.8 C
София
петък, 11 юли, 2025

Класически пилешки хапки

Тези класически пилешки хапки са любимо ястие, което никога не омръзва на хората от всяка една възраст, защото освен че са вкусни, те са меки, леко хрупкави и изключително сочни.

Те са перфектната комбинация от крехко пилешко месо с апетитна златиста коричка, която предизвиква усмивки и наслада още от първата хапка.

Дали ще ги поднесете за обяд, вечеря или като междинно хранене, тези хапки от крехко пилешко месо винаги ще останат правилният избор.

Необходими продукти за около 3-4 порции пилешки хапки

  • 600 гр пилешки гърди
  • 2 яйца
  • 100 мл прясно мляко
  • 150 гр галета
  • 80 гр брашно
  • 1 ч.л. чесън на прах или 2-3 скилидки
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • олио за пържене

Виж още: Пилешки хапки в еър фрайър

Начин на приготвяне на класически пилешки хапки

Започнете с нарязването на пилешките гърди на равни по големина хапки. Нека те бъдат с размер около един пръст (може и на кубчета), за да могат да се изпържат равномерно и бързо. Поставете ги в голяма купа и ги подправете със сол, черен пипер, червен пипер и чесън на прах (ако използвате суров, ще бъде най-добре).

След това ги разбъркайте добре, така че всички хапки да се овкусят равномерно. Оставете ги оставете така да престоят за поне 15 минути, за да поемат максимално от подправките и да станат още по-ароматни.

Пилешки хапки с корнфлейкс на фурна

През това време си подгответе трите панировки в отделни съдове. В първия съд сипете брашното. Във втория разбийте яйцата с прясното мляко, докато получите гладка и еднородна смес. А в третият съд напълнете с галета.

Потапяйте всяка пилешка хапка първо в брашно, след това в яйчената смес, а накрая в галета. Важно е да притискате по-леко при галетирането, за да се залепи по-добре панировката и да стане хрупкава при пържене.

Когато направите това подредете оваляните пилешки хапки върху чиния, докато приключите с всички. Загрейте обилно количество олио в дълбок тиган или тенджера и пържете хапките на умерена температура, за да се сготвят равномерно.

Всяка страна се пържи около 2-3 минути или до златисто кафяв цвят. След това единствено извадете готовите пилешки хапки върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина и ги поднесете топли и хрупкави готови за опитване.

Тънкости и съвети

  • за още по-хрупкава коричка използвайте пълнозърнеста или царевична галета;
  • стават още по-хубави ако сервирате с чеснов сос, медено-горчичен дресинг или кисело мляко с копър.

Так приготвени, вашите класически пилешки хапки ще се превърнат в лесно и вкусно ястие, което ще спечели сърцата на всеки, който ги опита. Те са идеални за ежедневното меню или дори  за специални поводи с приятели. Пригответе ги с грижа и се насладете на резултата, който винаги няма да ви разочарова.

Виж още: Пилешки бутчета на фурна

Още от категорията
Последни