Класическата туршия не се прави по задължение, а с търпение и очакване, защото всека буркан или бидон, съдържа не само ферментирали зеленчуци, а и аромата на отминалото лято.
Тази рецепта е истинско съкровище, защото туршията се приготвя само със сол и вода, покрай всичките пъстри зеленчуци, в очакване на ферментират час по-скоро, за да се насладим на неподправения й вкус, без консерванти и без нужда от варене (стерилизация).
За да я приготвите, ще ви е нужно освен зеленчука и голям 3-литров буркан или малко бидонче, каче, кофа или друг подходящ съд.
Необходими продукти за класическа туршия
- карфиол (цветно зеле)
- камби
- моркови
- зелени домати
- зеле
- краставички (корнишони)
- целина (корен, стебла и листа)
- чорбаджийски чушки
За саламурата:
- вода
- 25-30 гр едра сол на литър вода
За пресичане на туршията
- 0,5 до 1 грам калиев сорбат
забележка: ако не желаете да използвате химически добавки за стабилизиране на туршията, добавете 40 г сол на всеки 1 литър вода, въпреки че калиевия сорбат е сравнително безвреден и присъства в повечето готови храни, млека, сирена, колбаси и т.н.
Начин на приготвяне на класическа туршия
Измийте всички зеленчуци добре и почистете нагнилите участъци, ако има такива. Туршия се прави само от здрави, неразвалени зеленчуци, без наличие на тъмни пета.
Морковите се почистват и се ползват цели или разрязани на половинки, карфиолът се накъсва на малки розетки, а камбите и краставичките се почистват от дръжките.
На чорбаджийските чушки се скъсява малко дръжката и се надупчват с вилица. Зелените домати се добавят цели и по желание може да се прободат на 2-3 места.
В 3-литров буркан или малко каче (бидонче) подредете зеленчуците и между тях добавяйте корен и стебла от целина, а след напълването му сложете дръжки с листата от целина най-отгоре.
Виж още: Туршия в бидон само със сол
Пригответе саламурата, като разтворите вода и едра морска сол в съоношение 1 литър гъм 30 грама сол ако ще пресичате туршията, а ако не, увеличете количеството на 40 гр на литър вода.
Разбъркайте до пълно разтвяряне на солта, прецедете разсола и залейте зеленчуците, така че да ги покриете със саламура. Бурканите или съдът, в който приготвяте туршията не се запечатват, а само се похлупват с капак през първите няколко дни.
Ако правите класическа туршия в буркани, трябва да ги разклащате 3-4 дни за равномерно разпределяне на соления разтвор, а ако я правите в бидон, претакайте през първата 1 седмица ежедневно.
Виж още: Царска туршия с аспирин
След около 2 седмици, туршията ще е готова, в зависимост от температурата на помещението, в което я държите. След като е вече втасала, може да я пресечете, или ако сте използвали повече сол, просто да я опитате.
Така приготвената класическа туршия е универсална разядка през зимата към почти всяко ястие. Подходяща е за гарнитура към месо, боб чорба и разбира се като мезе към чаша аперитив.
Не пропускайте да приготвите и тази хрупкава царска туршия без варене и без аспирин
снимка: личен архив

