12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Кисело зеле с моркови в 3 литров буркан

Зелето е част от зимната трапеза и е естествено да искаме да го запазим за студените месеци. Приготвянето на кисело зеле с моркови в буркан е по-малък, но също толкова ценен вариант на класическото кисело зеле в бидон.

Тази рецепта е удобна за хора, които не разполагат и нямат място за прекалено големи съдове, но желаят да имат вкусно и хрупкаво зеле у дома.

Правилно приготвено, то запазва аромата, свежестта и характерната лека киселинност, която е толкова ценена в българската кухня.

Необходими продукти за кисело зеле с моркови в 3 литров буркан

  • 2 кг прясно зеле
  • 400 г моркови
  • 2 с.л. сол (около 25 гр или по вкус)
  • 1 ч.л. захар
  • 1 л вода
  • 3-литров буркан

Приготвяне на кисело зеле с моркови

Зелето се измива и се нарязва на тънки и равномерни ивици. Колкото по-фино е нарязано, толкова по-бързо ще протече ферментационният процес.

Виж още:

Кисело зеле с морска сол

Няма друга зимнина, която така силно да олицетворява зимата в България, както киселото зеле, което е основа на безброй зимни гозби.…

Морковите се обелват и настъргват на едро ренде. В голяма купа се смесват нарязаното зеле и морковите, добавят се солта и захарта, след което сместа се намачква добре с ръце.

Чрез натискан се освобождават естествените сокове на зелето, което е необходимо за правилната ферментация. Разбърква се всичко добре и се прехвърля в 3-литров буркан.

Зеленчука се притиска плътно с, а течността, която се е отделила при намачкването, се излива отгоре, като при нужда се добавя още вода, така че всичко да бъде напълно покрито.

Виж още » Листа от кисело зеле в буркани

Бурканът се похлупва с капачка и се оставя се на стайна температура, но не на пряка слънчева светлина. Ферментацията ще започне още на втория ден, след което може да го преместите на хладно място.

След около 10-14 дни, ще разполагате с готово за консумация кисело зеле с моркови и може да го съхраните на хладно няколко месеца без да губи своя вкус и качество.

Тази туршия е чудесно допълнение към ястия с месо, боб чорба или просто като свежа салата с малко олио и червен пипер. При успешна ферментация, това зеле ще ви дари с хрупкав, свеж аромат и естествена киселинност, каквито само домашните рецепти могат да предложат.

Виж още » Кисело зеле без претакане

Още от категорията
Последни