Зелето е част от зимната трапеза и е естествено да искаме да го запазим за студените месеци. Приготвянето на кисело зеле с моркови в буркан е по-малък, но също толкова ценен вариант на класическото кисело зеле в бидон.
Тази рецепта е удобна за хора, които не разполагат и нямат място за прекалено големи съдове, но желаят да имат вкусно и хрупкаво зеле у дома.
Правилно приготвено, то запазва аромата, свежестта и характерната лека киселинност, която е толкова ценена в българската кухня.
Необходими продукти за кисело зеле с моркови в 3 литров буркан
- 2 кг прясно зеле
- 400 г моркови
- 2 с.л. сол (около 25 гр или по вкус)
- 1 ч.л. захар
- 1 л вода
- 3-литров буркан
Приготвяне на кисело зеле с моркови
Зелето се измива и се нарязва на тънки и равномерни ивици. Колкото по-фино е нарязано, толкова по-бързо ще протече ферментационният процес.
Морковите се обелват и настъргват на едро ренде. В голяма купа се смесват нарязаното зеле и морковите, добавят се солта и захарта, след което сместа се намачква добре с ръце.
Чрез натискан се освобождават естествените сокове на зелето, което е необходимо за правилната ферментация. Разбърква се всичко добре и се прехвърля в 3-литров буркан.
Зеленчука се притиска плътно с, а течността, която се е отделила при намачкването, се излива отгоре, като при нужда се добавя още вода, така че всичко да бъде напълно покрито.
Виж още » Листа от кисело зеле в буркани
Бурканът се похлупва с капачка и се оставя се на стайна температура, но не на пряка слънчева светлина. Ферментацията ще започне още на втория ден, след което може да го преместите на хладно място.
След около 10-14 дни, ще разполагате с готово за консумация кисело зеле с моркови и може да го съхраните на хладно няколко месеца без да губи своя вкус и качество.
Тази туршия е чудесно допълнение към ястия с месо, боб чорба или просто като свежа салата с малко олио и червен пипер. При успешна ферментация, това зеле ще ви дари с хрупкав, свеж аромат и естествена киселинност, каквито само домашните рецепти могат да предложат.
Виж още » Кисело зеле без претакане

