Кисело зеле със свинско е едно от онези ястия, които свързваме с истинската зимна кухня – засищаща, ароматна и традиционна.
Вкусът на ястието се гради върху няколко обикновени, но главни продукта за хранането през зимата – качествено кисело зеле и прясно свинско месо, бавно сготвени, за да завършат в най-емблематичните месна зимни класики.
Всеки от нас има свой начин на приготвяне, но основното си остава, прави се на бавен огън с правилните подправки и добри продукти.
Необходими продукти за кисело зеле със свинско
- 1 кг свинско месо (гърди или плешка)
- 1,5 кг кисело зеле
- 100 мл олио или свинска мас
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. крива мерудия
- сол, ако зелето не е достатъчно солено
- 1 ч.ч. зелев сок или вода
Виж още » Кисело зеле в бидон
Начин на приготвяне на кисело зеле със свинско
Нарежете киселото зеле на ивици, като изцедите част от сока му и ако зелето е твърде солено, може да го преплакнете с вода. Свинското месо нарежете на големи парчета и агрейте мазнина в дълбока тенджера.
Запържете месото от всички страни до леко златист цвят, добавете червения пипер и разбъркайте бързо, за да не загори, след което прибавете нарязаното кисело зеле и прибавете подправките.
Разбъркайте добре и добавете зелев сок или малко топла вода, след което намалете котлона и оставете ястието да се задушава на слаб огън за около час и половина, като разбърквате от време на време.
Виж още » Прясно зеле на фурна
Ако желаете да го запечете, може да прехвърлите всичко в тава и да го запечете във фурната на 180 градуса за 20-30 мин.
Свинско с кисело зеле се поднася, както се казва, докато още пари, с хубава солена туршия и чаша винце. Може да го сервирате и с люта чушка или още малко черен пипер, поръсен отгоре.
Съвет: За по-наситен аромат може да добавете 1-2 сушени чушки, а за по-гъсто ястие, може да прибавите няколко лъжици ориз по средата на готвенето и в края, манджата ще се сгъсти естествено.
Виж още » Кисело зеле в буркани без варене

