11 C
София
неделя, 16 ноември, 2025

Кисело зеле със свинско

Кисело зеле със свинско е едно от онези ястия, които свързваме с истинската зимна кухня – засищаща, ароматна и традиционна.

Вкусът на ястието се гради върху няколко обикновени, но главни продукта за хранането през зимата – качествено кисело зеле и прясно свинско месо, бавно сготвени, за да завършат в най-емблематичните месна зимни класики.

Всеки от нас има свой начин на приготвяне, но основното си остава, прави се на бавен огън с правилните подправки и добри продукти.

Необходими продукти за кисело зеле със свинско

  • 1 кг свинско месо (гърди или плешка)
  • 1,5 кг кисело зеле
  • 100 мл олио или свинска мас
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. крива мерудия
  • сол, ако зелето не е достатъчно солено
  • 1 ч.ч. зелев сок или вода

Виж още » Кисело зеле в бидон

Начин на приготвяне на кисело зеле със свинско

Нарежете киселото зеле на ивици, като изцедите част от сока му и ако зелето е твърде солено, може да го преплакнете с вода. Свинското месо нарежете на големи парчета и агрейте мазнина в дълбока тенджера.

Запържете месото от всички страни до леко златист цвят, добавете червения пипер и разбъркайте бързо, за да не загори, след което прибавете нарязаното кисело зеле и прибавете подправките.

Разбъркайте добре и добавете зелев сок или малко топла вода, след което намалете котлона и оставете ястието да се задушава на слаб огън за около час и половина, като разбърквате от време на време.

Виж още » Прясно зеле на фурна

Ако желаете да го запечете, може да прехвърлите всичко в тава и да го запечете във фурната на 180 градуса за 20-30 мин.

Свинско с кисело зеле се поднася, както се казва, докато още пари, с хубава солена туршия и чаша винце. Може да го сервирате и с люта чушка или още малко черен пипер, поръсен отгоре.

Съвет: За по-наситен аромат може да добавете 1-2 сушени чушки, а за по-гъсто ястие, може да прибавите няколко лъжици ориз по средата на готвенето и в края, манджата ще се сгъсти естествено.

Виж още » Кисело зеле в буркани без варене

Още от категорията
Последни