12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Кисело зеле в буркани без варене

Рецептата за кисело зеле в буркани без варене е надежден вариант за съхраняването му за зимата в удобен за готвене вид.

Макар класическият начин за приготвяне на кисело зеле в бидон да е по-добър, не всяко домакинство разполага с място или пък с време да се занимава.

Затова тук се намесва и този практичен начин за съхранение на зелето в буркани, който не изисква стерилизация.

Необходими продукти за около 6 буркана омния от 800 мл

  • 5 кг. зеле
  • 25 грама сол на всеки литър вода
  • вода, преварена и охладена
  • 10 гр. черен пипер на зърна
  • 5 броя дафинов лист

* черния пипер и дафиновия лист са по желание

Начин на приготвяне на кисело зеле в буркани без варене

Зелето е в центъра на тази рецепта и трябва да бъде подбрано внимателно, най-добре твърди, стегнати зелки със светлозелени листа. След като го почистите от външните листа, може да го нарежете на ивици или като за салата.

Някои хора оставят и цели листа, които после използват за сарми, това е особено удобно, ако искате бурканите да бъдат едновременно зимнина и готова основа за готвене.

Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле

В голям съд сложете нарязаното зеле и размачкайте го с ръце, докато започне да отделя сок. Именно този сок е основата и ще даде характерния вкус на киселото зеле.

След това прибавете, зърната черен пипер и дафиновия лист. Тези допълнителни съставки обогатяват аромата, но могат да се пропуснат, ако предпочитате по-класически вкус.

Натъпчете зелето в бурканите, като го притискате добре, за да не останат въздушни джобове. Колкото по-плътно е наредено, толкова по-добре ще протече ферментацията.

След това пригответе саламура с водата и солта. Залейте зелето така, че да бъде напълно покрито и затворете бурканите плътно с капачки.

Виж още: Бързо кисело зеле

Поставете ги в стая със стайна температура за около 2 дни, пред което време ги обръщайте с капачката надолу и обрано, след което преместете на тъмно и хладно.

Съвети за успешно кисело зеле в буркани без варене

  • не използвайте йодирана сол, тя може да подтисне леко ферментацията;
  • ако харесвате по-ароматно зеле, добавете хрян или няколко зърна бахар;
  • пазете бурканите далеч от директна слънчева светлина и високи температури.

Приложение в кухнята

Готовото кисело зеле в буркани може да се използва по най-различни начини, като свежа салата с олио, оцет и лук, или в комбинация с боб, със свинско или за класически сарми.

Това е един от онези продукти, които винаги носят допълнителна стойност на трапезата, без значение дали търсите постно ястие или гурме блюдо.

снимка: 123RF

Още от категорията
Последни