С настъпването на един от най-цветните и живописни сезони – есента, много домакинства започват приготвянето на зимнина от кисело зеле.
То е основа за редица ястия като сарми, капама, с боб и други. Обикновено приготвянето му изисква редовно преточване на саламурата, но съществува и изпитана, по-лесна техника за приготвяне на кисело зеле без претакане.
Тази рецепта запазва вкуса, хрупкавостта и аромата на традиционния метод с претакане, но същевременно спестява време и усилия.
Необходими продукти за кисело зеле в бидон без претакане
- 55-60 кг зеле (или 50 кг почистено)
- 1,5 кг едра морска сол
- корен от хрян
- вода (изворна или престояла)
- 1 ябълка/дюля или шепа ориз/царевица (за по-бърз старт на ферментацията)
Начин на приготвяне на кисело зеле без претакане
Изборът на качествени зелки е решаващ и те трябва да бъдат стегнати, леки и без наранявания, най-добре от зеле сорт Кьосе или Балкан в краен случай.
Зелките се почистват от горните листа и се издълбава кръст на кочана, който се пълни със сол. В бидонът, в който ще се приготвя зелето, редите зелките с кочана нагоре, а процепите запълвате с четвъртинки и половинки.
Виж още » Класическо кисело зеле в бидон
Между процепите слагате корен от хрях, по 5 гр на килограм зеленчук или около 200-250 грама за цялото количество. След като всички зелки са подредени, в тензух завивате шепа царевица (ориз) или дюля/ябълка, стягате го на възел и до добавяте под първия ред зеле.
Най-отгоре поставяте решетка с тежест, за да държи зеленчука потопен през цялото време. С половината от солта се приготвя саламура, като на всеки литър вода се добавят около 30 г сол и след разтваряне се излива върху зелето.
Долива се вода, до ниво 10 см над зелето и останалата сол се завързва в друг тензух, който се поставя точно между решетката и тежестта, но да е потопен в саламурата. По този начин разтвора сам ще си взема по малко от солта и ще се насища постепенно и равномерно.
Виж още » Кисело зеле в буркани без варене
Слагате един найлон върху бидона и го затваряте плътно с капака за да не влиза въздух. След 35-40 дни отваряте и опитвате на вкус. Зелето ще е ферментирало и равномерно осолено.
Съвет: Когато ви се случи да минете покрай бидона, може да го разклатите леко наляво и надясно за да се завърти саламурата, въпреки че не е задължително.
Този метод за приготвяне на кисело зеле без претакане е удобен и надежден начин да си направите традиционната зимнина без да я наглеждате и обикаляте всеки ден. Рецептата е изпитана и доказана във времето, а всяка зелка остава хрупкава, сочна и ароматна, готова да се включи в съставка на вкусни български гозби.
Виж още » Колко сол се слага на литър вода за кисело зеле
снимка: личен архив

