12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Кекс с ябълки

Когато говорим за домашни сладкиши, малко десерти могат да се сравнят с ароматния и вкусен кекс с ябълки.

Ябълките винаги са били от тези плодове, които са били търсени и ще се търсят целогодишно, използвани както за директна консумация, така и за свежи десерти, сокове и печива.

В следващите редове ще откриете подробна рецепта, как да приготвите този кекс така, че да бъде едновременно пухкав, сочен и ароматен.

Необходими продукти за кекс с ябълки

  • 300 г брашно
  • 200 г захар
  • 3 бр. яйца
  • 120 мл. олио
  • 200 мл. прясно мляко
  • 1 пакетче бакпулвер (10 гр.)
  • 1 ч.л. канела
  • 1 щипка сол
  • 2 големи ябълки (около 400 гр.)
  • 50 гр. орехи (по желание)
  • 1 ванилия
  • пудра захар за поръсване

Класически кекс

Начин на приготвяне на кекс с ябълки

Обелете ябълките, почистете семките и ги нарежете на малки кубчета. За по-сочна текстура, може да настържете едната ябълка на едро ренде и да оставите другата на парчета.

В дълбока купа разбийте яйцата със захарта, докато сместа стане пухкава и побелее. Добавете олиото и продължете да разбърквате. След това изсипете прясното мляко и ванилията.

В отделна купа смесете брашното, бакпулвера, щипка сол и канелата, след което постепенно ги добавете към течната смес и разбърквайте с шпатула.

След като получите гладка и хомогенна смес, прибавете нарязаните ябълки, и ако желаете, орехите. Изсипете готовата кексова смес в намазнена и набрашнена форма за кекс.

Виж още: Домашен пухкав кекс

Поставете формата в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете около 40-45 минути, като след този период проверете готовността с дървено шишче или клечка.

Извадете готовия кекс с ябълки от фурната и го оставете да се охлади, след което го обърнете върху голямна чиния или поднос. Преди поднасяне може да поръсите обилно с пудра захар.

За по свеж вкус и саромат, може да добавите малко настъргана лимонова или портокалова кора. За любителите на подправките, комбинацията от канела и щипка индийско орехче е много подходяща. Кексът се съхранява в добре затворена кутия до три дни, като остава влажен и ароматен.

Виж още: Класически кекс

снимка: 123RF

Още от категорията
Последни