Ястието картофено яке, има причудливо име, но в действителност е интересна комбинация, от хрупкавата златиста коричка на печения картоф с пухкав и богат пълнеж, който може да се адаптира според вкуса и сезона.
Макар името му да звучи нестандартно, този печен картоф изглежда така, все едно е нахлузил яке, в очакване да заеме гордо позиция на вашата трапеза, а сочния му пълнеж от сирена, зеленчуци, бекон и билки, ще оставят още по-приятно впечатление у вас.
Така че, не чакайте повече, а просто го пригответе, за да се насладите и вие на тази вкусотия.
Необходими продукти за 4 порции картофено яке
- 4 едри големи картофа (около 800 г)
- 30 мл зехтин (или олио)
- 200 г сирене чедър
- 300 г заквасена сметана (или крема сирене)
- 120 г нарязан бекон (по желание)
- 60 г масло
- 2 стръка пресен лук
- сол и черен пипер по вкус
Начин на приготвяне на Картофено яке
За тази рецепта ще ви трябват големи и едри картофи с гладка кожа, които да могат да издържат на печенето, без да се разпаднат. Измиват се много добре, като кората се търка с четка, защото картофите не се белят, все пак не искаме „да съблечем якето“ на картофа 😉
Виж още » Запечени картофи с шунка и кашкавал
След подсушаване се намазват с малко зехтин и се посоляват равномерно. Фурната се загрява предварително на 200 градуса. Картофите се поставят върху решетка или хартия за печене и се пекат около 60 минути, докато кората стане твърда, а отвътре се сготвят напълно.
След като се извадят от фурната, се оставят да се охладят и всеки картоф се разрязва по дължина, без да се разделя напълно на две. С лъжица внимателно се издълбава част от вътрешността, която се прехвърля в купа.
Там се добавят маслото, сметаната, настърганото сирене, нарязаният на ситно лук и предварително запърженият бекон. Всичко се разбърква добре, докато се получи гладка и ароматна смес.
Тази плънка се връща обратно в издълбаните картофи, които се подреждат в тавичка. Може да се поръси с още малко сирене чесдър отгоре, за да се получи апетитна запечена коричка.
Виж още » Запеканка с картофи и сирене
Връщат се във фурната за още 10-15 минути, докато сиренето се разтопи и получи златист оттенък. Така се оформя перфектното картофено яке – хрупкаво отвън, топло и пухкаво отвътре. Гарнира се със зелен лук преди сервиране.
Това ястие позволява безброй варианти, вместо бекон може да използвате гъби, настъргано сирене, шунка или дори задушени зеленчуци. За по-лек вариант може да замените сметаната с кисело мляко и да добавите щипка чесън на прах или червен пипер. Вегетарианският вариант е също толкова вкусен, особено ако се добавят спанак или печени чушки към плънката.
Картофеното яке може да се сервира самостоятелно или като гарнитура към месо и риба. Както и да изберете да го сервирате, няма да сгрешите, а ще се насладите на чудесния му вкус.
НЕ пропускайте да приготвите и тези вкусни картофени кюфтета на фурна.
снимка: 123RF

