15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Картофени кюфтета на фурна

Картофени кюфтета на фурна са чудесно леко ястие, идеално за тези от вас, които избягват да запържват храните. Меката пухкава смес от картофи, сирене и подправки, оформена на кюфтенца и запечена на фурна прави тази рецепта предпочитана от мнозина.

Тези кюфтета от картофи се харесват като от вегетарианци, така и от любителите на традиционната кухня, тъй като ни дават богата текстура и възможност за разнообразни вариации. Печенето на кюфтетата във фурна, вместо пърженето, ги прави по-леки и подходящи за хора, които избягват мазните храни.

Необходими продукти за картофени кюфтета на фурна

  • 1 кг. картофи
  • 2 яйца
  • 200 гр. бяло сирене (натрошено)
  • 50 гр. масло
  • 2 с.л. брашно
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 връзка пресен магданоз
  • 1/2 връзка пресен копър
  • галета за овалване
  • олио или зехтин за намазване

Виж още: Пълнени чушки с кайма и ориз

Приготвяне на картофени кюфтета на фурна

Приготвяне на картофени кюфтета на фурна

Измийте добре картофите и ги сварете с обелките в подсолена вода до пълна готовност. След това ги обелете и намачкайте, докато са още топли, за да получите гладко пюре.

Към топлото картофено пюре добавете маслото, натрошеното сирене, разбитите яйца, брашното, солта, черния пипер и ситно нарязаните магданоз и копър, ако харесвате зелени подправки. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.

С намокрени ръце оформете от сместа кюфтета с желаната от вас големина и оваляйте всяко кюфте в галета, за да се получи хрупкава коричка при печене.

Подредете кюфтетата в тава, покрита с хартия за печене и ги намажете ги леко с олио или зехтин, за да се запекат равномерно и да придобият златист цвят.

Поставете тавата в предварително загрята фурна на 200 градуса и печете кюфтетата за около 25-30 минути или докато станат златисти и хрупкави.

Съвети за сервиране на картофени кюфтета на фурна:

овалване и печене на картофени кюфтета

Картофените кюфтета на фурна са вкусни както топли, така и студени. Можете да ги поднесете с кисело мляко, чеснов сос или свежа салата по избор. Те са подходящи както за основно ястие, така и като гарнитура към месо или риба.

Тази рецепта за картофени кюфтета на фурна предлага възможност за разнообразие чрез добавяне на различни подправки или пълнежи като кашкавал или зеленчуци. Ястие е отличен избор за семейна вечеря, тъй като съчетава традиционен вкус със здравословни навици.

снимки: личен архив

Виж още: Баница на тиган

Още от категорията
Последни