22.8 C
София
петък, 11 юли, 2025

Картофена мана по доматите: как да ги предпазим и с какво да третираме доматените растения

Картофената мана (Phytophthora infestans) е едно от най-опасните гъбни заболявания по доматите и картофите. Причинява бързо загниване на листата, стъблата и плодовете и при липса на адекватни мерки може да унищожи напълно реколтата.

За да се запази здравето на растенията и да се осигури добра продукция, е важно да се познават симптомите, условията за развитие на болестта, както и ефективните начини за превенция и третиране.

Какво представлява картофената мана

Картофената мана е гъбно заболяване, причинено от патогена Phytophthora infestans. Заразата се разпространява чрез спори, които се пренасят по въздуха и водата.

Болестта е особено активна при влажно време и температури между 15 и 25 градуса. Тези условия се срещат често през лятото при сутрешна роса, чести валежи и висока влажност на въздуха.

Симптоми на картофена мана по доматите

Картофена мана по доматите

Първите признаци на картофена мана се проявяват по листата на доматите под формата на:

  • тъмнозелени до кафяви петна с неясен контур
  • бели мицели от долната страна на листата при висока влажност
  • бързо пожълтяване, увяхване и изсъхване на листата
  • кафяво-черни петна по стъблата
  • загниване и почерняване на плодовете, започващо обикновено от дръжката

Развитието на болестта е изключително бързо и може да обхване цялото растение в рамките на няколко дни.

Условия, благоприятстващи развитието на болестта

Картофена мана по доматите

Разпространението на картофената мана се засилва при следните условия:

  • висока въздушна влажност над 75%;
  • температури между 15 и 25 градуса;
  • лоша циркулация на въздуха между растенията (препоръчва се колтучене на доматите, с цел разреждане на листната маса и по-добро преминаване на въздуха);
  • поливане отгоре, което овлажнява листната маса;
  • гъсто засаждане;
  • остатъци от заразени растения в почвата.

Как да се предпазим от картофена мана по доматите

Превенцията е най-важната мярка в борбата срещу картофената мана. Ето няколко ефективни практики:

1. Подбор на устойчиви сортове
Изберете сортове домати, които са по-устойчиви на мана. На пазара се предлагат хибриди, селектирани с цел да бъдат по-издръжливи на заболявания.

2. Осигуряване на добра вентилация
Разстоянието между растенията трябва да позволява добра циркулация на въздуха, което затруднява развитието на гъбата.

3. Правилно поливане
Поливането трябва да се извършва в основата на растенията, а не отгоре. Най-добре е да се полива сутрин, за да има време листата да изсъхнат през деня.

4. Премахване на болни листа и плодове
Редовно се преглеждат растенията и всички заразени части се отстраняват незабавно и се изхвърлят.

5. Покриване на растенията при дъжд
При възможност използването на полиетиленови тунели или разпъване на навес може да намали влагата по листата и да забави развитието на болестта. Доматените растения в оранжерия, са защитени разбира се от това.

Виж още: Домашен тор за краставици

С какво да третираме доматите при картофена мана

Натурални и природни методи

1. Отвара от хвощ (Equisetum arvense)

Хвощът съдържа силициева киселина, която укрепва клетъчните стени на растенията и повишава устойчивостта им.

Приготвяне: 100 г пресен или 20 г сух хвощ се варят в 1 литър вода за 20 минути. Прецежда се и се разрежда 1:5 с вода. Пръска се през 7 дни.

2. Разтвор от сода бикарбонат

Содата създава алкална среда, неблагоприятна за гъбичните спори.

Приготвяне: 1 супена лъжица сода + 1 лъжица течен сапун (за прилепване) + 1 литър вода. Пръска се на 7 до 10 дни.

3. Чеснова настойка

Чесънът има силно антисептично действие.

Приготвяне: 100 г смлян чесън се накисват в 1 литър вода за 24 часа. Прецежда се и се пръска неразредено или разредено 1:1.

4. Пръскане с мляко

Млякото съдържа естествени бактерии, които потискат развитието на гъбичките.

Приготвяне: 1 част прясно мляко към 2 части вода. Пръска се веднъж седмично.

5. Отвара от коприва

Копривата укрепва имунитета на растенията.

Приготвяне: 1 кг прясна коприва се накисва в 10 литра вода за 24 до 48 часа. Разрежда се 1:10 и се използва за пръскане.

Отлично листно подхранване на домати: Бърза помощ при недостиг на хранителни вещества и подкрепа за растежа на плодовете

Фунгициди и биофунгициди

1. Контактни медсъдържащи фунгициди (напр. меден оксихлорид, бордолезов разтвор)

Тези препарати създават защитен слой върху листата и предотвратяват проникването на гъбични спори. Прилагат се превантивно на интервали от 7 до 10 дни, особено при дъждовно време.

2. Системни фунгициди (напр. Ridomil Gold, Infinito, Revus)

Проникват в растението и осигуряват вътрешна защита. Използват се при поява на първи симптоми. Да се спазват инструкциите за употреба и карантинните срокове.

3. Биофунгициди (напр. продукти на основата на Bacillus subtilis или Trichoderma)

Тези продукти потискат развитието на патогените чрез конкуренция или отделяне на антимикробни вещества. Подходящи за биологично земеделие и често се използват в комбинация с природни средства.

Честота и време на третиране

  • Превантивното пръскане трябва да започне още в ранна пролет, особено при влага или прогноза за дъжд;
  • При наличие на симптоми третиранията се извършват през 5 до 7 дни;
  • След обилни валежи винаги се прави подновяване на защитния слой, независимо от интервалите.

Картофена мана по доматите може да бъде сериозна заплаха за растенията, но с правилна профилактика и третиране навреме, болестта може да бъде ограничена.

Комбинацията от природни средства и подходящи фунгициди дава най-добри резултати. Важно е да се действа навреме, да се наблюдават внимателно растенията и да се избягват условия, благоприятстващи развитието на болестта. Така реколтата ще бъде защитена и здравословна.

Виж още: Пръскане на домати с аспирин

снимки: Downtowngal, CC BY-SA 3.0 / Scot Nelson, CC BY-SA 2.0, Wikimedia

Още от категорията
Последни