12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Как се прави царска туршия

Царската туршия е една от най-ценените зимнини приготвяни есенно време, които съчетават пъстри и разнообразни зеленчуци, богати на цвят, аромат и хранителни вещества.

За разлика от по-обикновените туршии, тази рецепта изисква повече продукти, но резултатът е крайно задоволителен.

Приготвена по този начин туршията се запазва за година и дори за по-дълго време. Ето как се прави царска туршия по етапи със сладко-кисела марината:

Необходими продукти:

  • 2 кг. карфиол
  • 1 кг. камби
  • 1 кг. моркови
  • 1 кг. зелени домати
  • 500 г чорбаджийска чушка (по желание)
  • бало зеле и корнишони (при желание)
  • 1 връзка целина (листа и стебла)
  • по 2 аспирина на буркан омния или 1 гр салицилова киселина

За марината за 1 л:

  • 30 г сол
  • 80 г захар
  • 200 мл. оцет
  • 1 литър вода

* увеличете количеството на маринатата спрямо това, какво количество ще ви бъде необходимо от нея

Царска туршия без варене и без аспирин

Стъпка по стъпка как се прави царска туршия

Първата стъпка е внимателния подбор и почистване на зеленчуците. При всяка туршия е важно да се използват пресни и здрави продукти, без признаци на загниване.

Зелените домати и камбите се нарязват на по-едри парчета, морковите, на кръгчета, а карфиолът се накъсва на розички. Чушките може да се оставят цели, но задължително се дупчат с игла или вилица, за да проникне маринатата по-лесно, или пък се режат на парчета.

Ако ще добавяте зеле и краставички, зелето нарязвате на малко по-едро отколкото, като за салата, а корнишоните режете на колелца.

Следва подреждането им в буркани, като се редуват пластове от различните зеленчуци, а между тях се добавя целина от стеблото.

Виж още: Марината за царска туршия

Следва подготовката на студена марината. В голяма тенджера се изсипва вода, към която се добавят солта, захарта и оцетът. Сместа се бърка, докато всички сухи съставки се разтворят напълно.

Марината се излива върху зеленчуците, така че да ги покрие и отгоре добавят салицилова киселина или аспирин и клонка целина.

Запечатвате плътно с капачки и обръщате наколко пъти бурканите докато салицила (или аспирина) се разтвори. Премествате на хладно и тъмно местенце и след две седмици, туршията е готова за употреба, след като напълно си е поела и се е овкусила от маринатата.

Виж още: Царска туршия с олио

Полезни съвети

  • за по-мек вкус може да се намали оцетът, но това трябва да бъде направено балансирано със солта и захарта;
  • добавете парченца хрян, по 5 грама за килограм целенчук, които ще придадат допълнително аромат и ще спомогнат за съхранението на туршията;
  • за натурална версия на туршията премахнете захарта и добавете 3 с.л. мед  на литър вода вместо нея;
  • готовата туршия е отлична гарнитура към месни ястия, боб или меса на скара, а разнообразието й я прави подходяща за всяка трапеза.

След като знаете как се прави царска туршия, ще може да направя всяка друга по метода със студена марината. Този начин на приготвяне запазва хрупкавия вид на зеленчуците и ги съхранява по-дълго време.

Виж още: Царска туршия без варене

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни