Всъщност, в приготвянето на този десерт няма никаква мистерия, а тайната се крие в правилното изпичане на кадаифа. Идеята е да се изпече равномерно до златисто-кафяв цвят без да се прегори. Останалото, както ще разберете от рецептата по-долу е повече от лесно.
Необходими продукти за приготвянето на кадаиф:
- 400 гр кадаиф;
- 160 гр масло;
- 500 г захар;
- 500 мл вода;
- 1 ч.л. лимонов сок;
- 1 ч.л. ванилия;
- 200 гр орехи (по желание);
Ето как се прави кадаиф
- Първата стъпка при приготвянето на кадаифа е разпределянето на топките кадаиф равномерно в тавата. Ако желаете да използвате орехи, тогава ги нарежете на ситно и ги поръсете върху половината от кадаифа. След това загрейте масло в съд до разтопяване и с него полейте кадаифа.
- Следва да настроите фурната на 180 градуса и да поставите тавата с кадаиф в нея. Печете го около 30-40 минути или докато видите че става златист и придобива леко кафеникав цвят. Изключително важно е по време на печенето да се внимава кадаифът да не се изгори, затова го наблюдавайте изкъсо.
- През това време започнете да приготвяте сиропа, като смесите захарта, водата и лимоновия сок в тенджера и ги загреете на среден огън. Когато сиропът започва да завира, оставете го да къкри за още 10 минути. След като стане готов го отнемете и добавете към него ванилията.
- Когато вече и кадаифът е готов, може да го извадите от фурната и да го залеете със сиропът. Като най-добре би било го да оставите да поеме сиропа и да се охлади преди да го нарежете и сервирате. Сега вече може да поръсите десерта с останалата част от орехите.
Как да съхраняваме кадаиф
След като кадаифът е готов, можете да го съхраните на стайна температура или в хладилник, ако желаете да го запазите за по-дълго време.
Добре е да го покриете с прозрачно фолио или капак, за да не изсъхне. Така той ще бъде още по-вкусен на следващия ден, когато всички аромати са се смесели.
Кратки съвети:
- ако желаете по-сладък кадаиф, може да добавите малко повече захар в сиропа.
- за още по-ароматен вкус, можете да добавите различни ядки по ваше предпочитание, като бадеми или лешници.
Лесен за приготвяне и невероятно вкусен този кадаиф със сигурност ще бъде хит сред гостите и близките ви и както вече сте разбрали се прави съвсем лесно и бързо.
Виж още:
Прасковки от едно време