Разберете как се познава зеле Кьосе измежду всички други сортове и хибриди, и защо е добре да знаете основните отличителни белези на Кьосето.
Зеле Кьосе е един от най-разпознаваемите и обичани сортове в българското земеделие, познат с отличния си вкус и висока добивност. Много хора залагат на него, защото съчетава отлични кулинарни качества, особено при приготвяне на кисело зеле.
То е не само традиционен избор за зимни туршии, но и предпочитан сорт от мнозина производители заради устойчивостта си.
Как се познава зеле Кьосе по външни белези и форма
Зелето Кьосе се отличава с характерна леко сплесната форма на главата, и сравнително широка в основата, което му придава стабилен и компактен вид. Листата му са плътни, бяло до сиво-зелено, а главата е по-лека от тази на другите сортове.
В сравнение с някои хибридни сортове, Кьосето е по-рехаво и рошаво, което го прави предпочитано за ферментация.
Виж още » Каква е основната разлика между зеле Кьосе и зеле Балкан
Характерни особености на структурата и вкуса
Една от основните отличителни черти на този сорт е неговата структура, която е крехка и сочна.
Вътрешността има бледожълтеникав цвят, който сочи за високо съдържание на захари и витамини. Главата на зелката от сорт Кьосе е сравнително лека, за размера си.
При ферментация сортът развива мек, приятен вкус без горчиви или прекалено кисели нотки, което го прави идеален за направата на домашно кисело зеле в бидон.
Как се познава зеле Кьосе измежду другите сортове
Докато много съвременни хибриди се създават с цел по-ранно узряване, да са по-тежки или по-голяма устойчивост на болести, зелето Кьосе остава ненадминато по вкус и качество на ферментация.
При хибридните сортове главите често са по-едри, много по-тежки, по-плътни и не притежават онази традиционна текстура, която хората търсят.
От кочана на зеле Кьосе излизат 5 листа (жили), докато повечето други сортове и хибриди са с 6 на брой листа. Въпреки това, има видове хибридно зеле, което е също с 5 листа, така че търсете и другите отличителни белези на сорта Кьосе.
Виж още » Как да разпознаем зеле Кьосе
Условия за отглеждане и признаци за автентичност
Истинското Кьосе се гледа на умерен климат и плодородна почва, богата на органични вещества (като добре угнил обортски тор) и с добра влагозадържаща способност.
При правилно отглеждане тази зеленчукова култура образува равномерни, здрави глави, които тежат между 2 и 5 кг и не се разцепват при нарязване.
Ако забележите, че листата са прекалено гладки и светлозелени или че зелката е прекалено сферична, вероятно става дума за хибрид, а не за автентично Кьосе.
Вече знаете как се познава зеле Кьосе и как да отсеете другите сортове, така че да се снабдите с качествени зелки, било то за зимнина или за директна консумация.
Виж още » Кисело зеле без претакане
снимка: личен архив

