9.9 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Как да се справим с брашнеста мана по краставиците и да спасим насажденията

Краставиците са сред най-предпочитаните зеленчуци, но отглеждането им често се оказва предизвикателство, особено когато се сблъскаме с болести като брашнеста мана.

Това заболяване може да нанесе сериозни щети върху реколтата, особено ако се развие масово и не бъде контролирано навреме.

За да се запазят растенията здрави и продуктивни, е необходимо да се разбере какво причинява болестта, какви са ранните й признаци и какви мерки могат да се предприемат както превантивно, така и в хода на заразата.

Какво е брашнеста мана по краставиците

Брашнестата мана е гъбична болест, която засяга основно листата на растенията. Причинява се от патогените Erysiphe cichoracearum и Podosphaera xanthii, които паразитират върху повърхността на листата.

За разлика от много други гъбични заболявания, брашнестата мана не се нуждае от капкова влага, за да се развива. Това я прави особено опасна при сухо и топло време, когато повечето градинари не очакват гъбични инфекции.

Болестта не само намалява фотосинтетичната способност на листата, но и отслабва цялото растение. В тежки случаи води до преждевременно съхнене, загуба на цветове и деформирани или непълно развити плодове.

Разпознаване на заболяването: основни симптоми

  • Поява на малки петна с белезникав до кремав прахообразен вид по горната страна на листата.
  • Петната се разрастват, сливат се и обхващат все по-голяма част от листната повърхност.
  • Долната страна на листата също се покрива с мицел.
  • Листата пожълтяват, завяхват и изсъхват.
  • Плодовете остават дребни, неправилни и с незадоволителен вид.

Условия, благоприятстващи развитието на брашнеста мана

Брашнестата мана се развива при топли и сравнително сухи условия. Идеалната температура за развитие е между 20 и 27 градуса по Целзий. Спорите се разпространяват по въздуха и заразяват растенията бързо.

Допълнителни фактори за зараза включват:

  • недостатъчна циркулация на въздуха
  • гъсто засаждане
  • отглеждане на едно и също място всяка година
  • отслабена имунна система на растенията

Засаждане на късни краставици за втора реколта и есенно производство

Превенция и профилактика на брашнеста мана

Избор на добри сортове

Селектирани сортове с повишена устойчивост към болести могат значително да намалят риска от зараза.

Осигуряване на добра вентилация

Растенията трябва да бъдат засадени на разстояние, позволяващо добра циркулация на въздуха, особено в оранжерии.

Редовно наблюдение и санитарна резитба

При поява на първи симптоми е необходимо да се отстранят заразените листа и да се почистят инструментите.

Редуване на културите

Редуването на краставици с други култури прекъсва жизнения цикъл на патогена.

Укрепване на растенията

Балансирано торене с фосфор и калий, използване на биостимулатори и избягване на прекомерен азот поддържат растенията силни и устойчиви.

Виж още: Торене на краставици през юли и август

Ефективни методи за борба при вече развита зараза

Биологични средства

Препарати с Trichoderma или Bacillus subtilis потискат развитието на брашнестата мана.

Домашни средства

  • Разтвор от сода бикарбонат и сапунена вода
  • Настойка от хвощ или чесън

Химически фунгициди

При напреднала зараза се използват препарати със съдържание на:

  • сяра
  • трифлоксистробин
  • пираклостробин
  • тебуконазол

Трябва да се редуват различни препарати, за да не се развие резистентност.

Как да спасим реколтата при тежка зараза

Трябва да се предприемат следните действия:

  • премахване на силно засегнати листа;
  • провеждане на серия от пръскания;
  • поливане само в кореновата зона;
  • подобрена вентилация на насаждението;
  • подхранване с листни торове за възстановяване.

Брашнестата мана е често срещан, но управляем проблем при отглеждането на краставици. Ранното й разпознаване, правилните градински похвати и навременните мерки са ключът към успешната борба с тази болест.

Виж още: Жълти листа по краставиците

снимка: CC0, Flickr

Още от категорията
Последни