Краставиците са сред най-предпочитаните зеленчуци, но отглеждането им често се оказва предизвикателство, особено когато се сблъскаме с болести като брашнеста мана.
Това заболяване може да нанесе сериозни щети върху реколтата, особено ако се развие масово и не бъде контролирано навреме.
За да се запазят растенията здрави и продуктивни, е необходимо да се разбере какво причинява болестта, какви са ранните й признаци и какви мерки могат да се предприемат както превантивно, така и в хода на заразата.
Какво е брашнеста мана по краставиците
Брашнестата мана е гъбична болест, която засяга основно листата на растенията. Причинява се от патогените Erysiphe cichoracearum и Podosphaera xanthii, които паразитират върху повърхността на листата.
За разлика от много други гъбични заболявания, брашнестата мана не се нуждае от капкова влага, за да се развива. Това я прави особено опасна при сухо и топло време, когато повечето градинари не очакват гъбични инфекции.
Болестта не само намалява фотосинтетичната способност на листата, но и отслабва цялото растение. В тежки случаи води до преждевременно съхнене, загуба на цветове и деформирани или непълно развити плодове.
Разпознаване на заболяването: основни симптоми
- Поява на малки петна с белезникав до кремав прахообразен вид по горната страна на листата.
- Петната се разрастват, сливат се и обхващат все по-голяма част от листната повърхност.
- Долната страна на листата също се покрива с мицел.
- Листата пожълтяват, завяхват и изсъхват.
- Плодовете остават дребни, неправилни и с незадоволителен вид.
Условия, благоприятстващи развитието на брашнеста мана
Брашнестата мана се развива при топли и сравнително сухи условия. Идеалната температура за развитие е между 20 и 27 градуса по Целзий. Спорите се разпространяват по въздуха и заразяват растенията бързо.
Допълнителни фактори за зараза включват:
- недостатъчна циркулация на въздуха
- гъсто засаждане
- отглеждане на едно и също място всяка година
- отслабена имунна система на растенията
Засаждане на късни краставици за втора реколта и есенно производство
Превенция и профилактика на брашнеста мана
Избор на добри сортове
Селектирани сортове с повишена устойчивост към болести могат значително да намалят риска от зараза.
Осигуряване на добра вентилация
Растенията трябва да бъдат засадени на разстояние, позволяващо добра циркулация на въздуха, особено в оранжерии.
Редовно наблюдение и санитарна резитба
При поява на първи симптоми е необходимо да се отстранят заразените листа и да се почистят инструментите.
Редуване на културите
Редуването на краставици с други култури прекъсва жизнения цикъл на патогена.
Укрепване на растенията
Балансирано торене с фосфор и калий, използване на биостимулатори и избягване на прекомерен азот поддържат растенията силни и устойчиви.
Виж още: Торене на краставици през юли и август
Ефективни методи за борба при вече развита зараза
Биологични средства
Препарати с Trichoderma или Bacillus subtilis потискат развитието на брашнестата мана.
Домашни средства
- Разтвор от сода бикарбонат и сапунена вода
- Настойка от хвощ или чесън
Химически фунгициди
При напреднала зараза се използват препарати със съдържание на:
- сяра
- трифлоксистробин
- пираклостробин
- тебуконазол
Трябва да се редуват различни препарати, за да не се развие резистентност.
Как да спасим реколтата при тежка зараза
Трябва да се предприемат следните действия:
- премахване на силно засегнати листа;
- провеждане на серия от пръскания;
- поливане само в кореновата зона;
- подобрена вентилация на насаждението;
- подхранване с листни торове за възстановяване.
Брашнестата мана е често срещан, но управляем проблем при отглеждането на краставици. Ранното й разпознаване, правилните градински похвати и навременните мерки са ключът към успешната борба с тази болест.
Виж още: Жълти листа по краставиците
снимка: CC0, Flickr

