24.8 C
София
събота, 14 юни, 2025

Изпитана рецепта за сладко от зелени смокини

Преди смокинята да узрее до сочната си и сладка плът, тя преминава през фаза на зелена, твърда обвивка, понякога лепкава, понякога с дъх на мляко.

Именно в тази непретенциозна форма тя крие неподозирана кулинарна ценност: сладко, което съчетава дълбока захарна сладост с нежен плодов нюанс, фина горчивина и карамелен оттенък.

Това е сладко от зелени смокини – кулинарно съкровище, достойно за всяка фамилна трапеза и празник.

Този изискан деликатес носи духа на бабините ръце, които събират малките плодчета, киснат ги във вода с лимон, варят ги до съвършенство и ароматизират с ванилия, индрише или лимонова кора. Приготвянето му не е лесен процес, а малко изпитание което единствено може да разкрие пълната стойност на плодовете.

В тази рецепта ще ви преведем през всички етапи за направата на уникално вкусно сладко в буркан от зелени смокини.

Необходими продукти

  • За около 6 малки бурканчета от 250 мл. ще ви трябват:
  • 1 кг. зелени смокини (неузрели, с твърда кора)
  • 1 кг. захар
  • 1 чаена лъжичка лимонена киселина
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 1 лимон (нарязан на тънки кръгчета или настъргана кора)
  • 3-4 стръка индрише или 1 пръчка ванилия (по избор)
  • вода (за варене и накисване)

Начин на приготвяне на сладко от зелени смокини

Преди да се пристъпи към същинското приготвяне, е важно да се изберат подходящи плодове. Най-подходящи са малките, твърди, зелени смокини без следи от нараняване или омекване. Плодовете трябва да са млади, още преди да са започнали да зреят, за да не се разпаднат при варенето и да запазят стегнатата си текстура.

След като бъдат набрани или закупени, смокините се измиват обилно с вода. Отрязват се внимателно дръжките и евентуално част от основата им, без да се наранява целият плод. Много домакини предпочитат да направят с нож по една малка кръстовидна цепка на дъното на всяка смокиня, за да поемат по-добре сиропа.

След почистването плодовете се заливат със студена вода и се оставят да киснат минимум 24 часа, като водата се подменя 3-4 пъти. Този процес отстранява естествената горчивина и млечния сок от плода. За по-нежна текстура и аромат на самото сладко от смокини, може да се добави малко лимонов сок във водата при последното изкисване.

Бланширане и предварително сваряване на смокините

След изкисването, смокините се прецеждат и се поставят в голяма тенджера с чиста вода. Водата трябва да ги покрива изцяло. Включете котлона и оставете плодовете да се варят за около 10 минути. Целта не е пълното им сваряване, а омекване и допълнително отстраняване на горчивината. След това се прецеждат и се оставят да се охладят.

Виж още: Колко време се вари сладко от ягоди

Много традиционни рецепти препоръчват след варенето плодовете да се изстискат леко с ръка или чрез преса, за да се премахне излишната вода от тях. Това обаче трябва да се прави внимателно, без да се смачква формата на смокините.

Приготвяне на захарния сироп за смокините

В голяма тенджера се изсипва захарта и се добавя около 400 мл. вода. Захарта се оставя да се разтвори на умерен огън. Щом сместа заври, се прибавя лимонената киселина и резенчетата лимон или лимоновата кора. Ако се използва ванилия, тя се прибавя в този етап, като пръчката предварително се разполовява по дължина. Сиропът трябва да къкри около 10 минути, докато започне леко да се сгъстява.

Варене на сладко от зелени смокини

В горещия сироп внимателно се добавят предварително подготвените и охладени смокини. Плодовете трябва да се потопят равномерно. Варенето се извършва на бавен до умерен огън, за да не се разкъсат плодовете. Варете около 25 до 30 минути, като периодично отстранявате образувалата се пяна с решетъчна лъжица.

Виж още: Морковен торта

След първото варене, оставете сладкото да престои поне 6 часа или дори за една нощ, за да могат смокините да поемат сиропа. На следващия ден отново го поставете на котлона и варете още 15 минути. При това второ варене ароматът се задълбочава, а текстурата на сиропа добива характерния златист и лепкав вид.

Малко преди да го свалите от огъня, добавете лимоновия сок и стръковете индрише. Разбъркайте внимателно и оставете още 2–3 минути да ври.

Проба за готовност

Готовността на сладкото може да се провери с капка от сиропа, поставена в чинийка, ако не се разтича и образува капка с мека сърцевина и ясно очертание, значи е готово. Плодовете трябва да останат цели, лъскави, леко прозрачни и с наситен аромат.

Стерилизиране и съхранение

Сладкото се насипва още горещо в предварително стерилизирани бурканчета. Най-добре е бурканчетата да се загреят във фурна за около 10 минути на 120°C или да бъдат варени във вода за 15 минути и оставени да се отцедят.

Бурканчетата се затварят плътно с метални капачки и се обръщат с капачката надолу за 5 минути, за да се запечата плътно. След това се съхраняват на тъмно и хладно място.

Идеи за поднасяне на готово сладко от смокини

Традиционно това сладко се поднася в малка порцеланова чинийка с лъжичка и чаша вода, така правеха нашите баби, когато си ходеха на гости. То е отлична добавка към зрели сирена, може да се сервира върху ванилов сладолед или да се използва като плънка в десерти и сладкиши. Подходящо е и за комбинации с ядки, карамел и кафеени кремове.

Финални съвети

  • Не използвайте алуминиеви съдове при варенето на сладкото;
  • За по-богат аромат може да добавите и няколко зърна карамфил или резенче джинджифил;
  • Колкото по-дълго престояват смокините в сиропа преди последното варене, толкова по-добре поемат ароматите.

Това сладко от зелени смокини е не просто поредната зимнин, защото малко сладка могат да се похвалят с този невероятен вкус и стегната ципа на плодовете. Заслужава си да се приготви!

Още от категорията
Последни