11.5 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Запеканка с тиквички и картофи

Има ястия, които носят онзи уютен аромат, който се разнася от кухнята бавно и обгръща целия дом с чувство на топлина и спомени.

Едно от тях е и тази запеканка с тиквички и картофи, нежна, кремообразна, златиста и съблазнително ароматна. Тя не се нуждае от изискани съставки, а само от сезонните  дарове на природата, приготвени с внимание и разбиране към вкуса.

В разгара на лятото, когато тиквичките и картофите са в изобилие, а градините ни щедро предлагат пресни зеленчуци, това ястие се появява почти неусетно на трапезата.

Необходими продукти за 4 порции от запеканка с тиквички и картофи

  • 4 средно големи картофа
  • 2 големи тиквички
  • 1 глава стар лук
  • 2 скилидки чесън
  • 3 яйца
  • 150 мл. прясно мляко
  • 150 гр. сирене
  • 100 гр. кашкавал (настърган)
  • малко брашно
  • 1/2 връзка копър
  • 1/2 връзка магданоз
  • черен пипер и сол по вкус
  • олио за намазване на тавата

Запеканка с картофи и сирене

Начин на приготвяне на запеканка с тиквички и картофи

Първата стъпка в приготвянето на запеканката е подготовката на зеленчуците. Картофите се обелват и се нарязват с еднаква дебелина, за да се сготвят равномерно. Същото се прави и с тиквичките.

Лукът се нарязва на полумесеци, а чесънът, на ситно. В дълбок тиган се задушават лукът и чесънът с малко мазнина до златисто.

Яйцата се разбиват в купа, след което към тях се добавят прясното мляко и брашното. Сместа се разбърква добре, за да няма бучки. Натрошеното сирене се добавя към яйчената смес, както и ситно нарязаният копър и магданоз. Овкусява се със сол и черен пипер по желание. Ако сиренето е по-солено, може да се намали количеството сол.

Тавата се намазва с мазнина. Започва се с ред картофи, след това се нареждат тиквички, задушеният лук и чесън. Подреждането може да бъде на пластове, като се редуват картофи, тиквички, отново картофи, до изчерпване на количествата.

След всеки ред може да се ръси с малко от заливката или натрошено сирене, за допълнителна сочност.

Накрая цялата запеканка се залива с останалата яйчено-млечна смес, покрива се с алуминиево фолио и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути. След това фолиото се маха, слага се кашкавала и се допича още 15 минути, докато се образува златиста коричка.

Виж още: Кюфтета от тичкивки и картофи на фурна

След изваждане от фурната, запеканката се оставя да почине около 10-15 минути. Може да се поднесе с лека млечна салата, домати или дори кисело мляко с чесън.

Варианти и допълнения

Една от силните страни на това ястие е, че лесно може да се приготви според вкусът на всеки.

В него могат да се добавят още сезонни зеленчуци – моркови, червени чушки, грах или царевица.

За по-засищащ вариант, може да добавите малко сварено пилешко месо или настърган колбас.

За по-диетична версия, вместо сирене може да се използва извара. Запеканката позволява и веган адаптация, с растително мляко, без яйца и със заместители на сиренето.

Запеканката с тиквички и картофи е ястие, което се приготвя с лекота, достъпни зеленчуци и е много гъвкава откъм допълнителни продукти. Сервирайте с усмивка, тя заслужава внимание, и ще ви го върне с вкус, който ще помните дълго.

Виж още: Суфле от тиквички с доматен сос

Още от категорията
Последни