12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Заек по ловджийски

Рецептата за заек по ловджийски е автентично ястие от сочно пилешко месо с пикантни нотки от подправките и разнообразни задушени зеленчуци.

Този гурме специалитет може да ви стане любим, стига да изпълните стъпките за приготвянето му правилно.

За ваша радост, може да си купите заек от магазина, вместо да се налага да го отстрелвате, защото рецептата е по ловджийски тертип, а не задължително за гърмян заек 🙂

Необходими продукти

  • 1 заек (около 1 – 1.5 до в изчистен вид)
  • 3 глави лук
  • 4 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • 200 г гъби
  • 150 мл червено вино
  • 3 с.л. олио
  • 1 ч.л. розмарин
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • сол по вкус

Пиле по ловджийски

Начин на приготвяне на заек по ловджийски

Заекът се почиства много добре и да се реже на порционни парчета, за да бъде удобно за сервиране. Добре е месото да се маринова в купа с малко вино, вода, оцет, черен пипер бахар и други подправки по желание подправки за няколко часа.

Загрейте дълбок тиган с олио и запечатайте парчетата на силен огън до златисто-кафява коричка, което запазва вътрешната сочност.

Извадете месото в чиния и в същия съд задушете ситно нарязания лук, докато стане почти прозрачен и добавете нарязаните морковите и гъби.

Когато зеленчуците омекнат, върнете месото в съда, посипете с червен пипер и разбъркайте добре, след което розмарина и мащерката. Залейте всичко с червеното вино и след като алкохолът се изпари, долейте вода или бульон.

Виж още: Печен заек на фурна с марината

Намалете котлона, покрийте съда и оставете ястието да къкри бавно в продължение на час и половина до два часа. Това бавно готвене е важно за получаване на крехко сготвено заешко месо.

В края, когато месото е готово, може да сгъстите соса, като махнете капака и оставите да поври още 10 минути за по-плътен сос, идеален за комбиниране с гарнитура.

Може да сервирате готовия заек по ловджийски с гарнитура от картофено пюре,  сварен ориз и чаша червено вино.

Виж още: Свинско по ловджийски

Още от категорията
Последни