Скумрията е риба с отчетлив и наситен вкус, а приготвената домашно маринована скумрия у дома, може да бъде истинска кулинарна наслада, ако бъде овкусена по правилния начин.
Тази риба е здравословна богата на омега-3 мастни киселини и протеини, които в съчетанието и с марината и подправки могат да разгърнат още повече нейните естествени аромати.
Затова не пропускайте да приготвите тази рецепта и да преоткрийте, че рибата може да бъде вкусна не само печена, а и маринована.
Необходими продукти за домашно маринована скумрия, приблизително 2 буркана от 720 мл
- 1,5 кг прясна скумрия
- 2 глави лук
- 1 морков
- 100 мл оцет
- 150 мл зехтин или олио
- 2 бр. дафинов лист
- 1 ч.л. черен пипер на зърна
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- няколко стръка магданоз
Начин на приготвяне на домашно маринована скумрия
Скумрията трябва да бъде с лъскава кожа и бистри очи, така се познава, ако е прясна. След като се уверите, че продуктът е подходящ, изчистете рибата от вътрешности и премахнете главата и опашката
Добре е да я измиете обилно със студена вода и да я подсушите с кухненска хартия, за да не остане излишна влага. Нарежете скумрията на средно големи парчета, които ще позволят на маринатата да проникне равномерно в нея.
Лукът се нарязва на кръгчета, а морковът се реже на тънки шайби. В дълбок съд сложете оцета, олиото, захарта, солта, дафиновия лист и черния пипер на зърна.
Виж още: Скумрия Ропотамо
След това оставете сместа да заври на слаб огън, като разбърквате, докато захарта и солта се разтворят напълно. Когато маринатата леко кипне, добавете нарязаните зеленчуци и оставете да се готвят за около 5 минути, докато омекнат и пуснат сладостта си. След това отстранете съда от котлона и оставете маринатата да изстине напълно.
Докато маринатата се охлажда, подгответе стъклени буркани, които ще ви послужат за нейното съхранение. Подредете в тях парчетата скумрия, като между слоевете добавяте лук и моркови.
Виж още: Маринован паламуд
След това залейте с охладената марината, докато всичко се покрие. Затворете бурканите плътно и ги оставете в хладилник.
Колкото повече време престои скумрията в маринатата, толкова по-наситен и балансиран ще бъде вкусът й. След два или три дни рибата е напълно готова за консумация.
Малки съвети
- за по-наситен вкус може да бахар към маринатата;
- рибата се чудесна, когато се сервира охладена и подправена, като за салата или за мезе.
Домашно маринованата скумрия е истински подарък от морето, поднесен в уютна и домашна форма. Тя съчетава здравословни качества, фин вкус и простота в приготвянето. Вдъхнете живот на тази рецепта у дома и се насладете на вкус, който ще остави трайна следа в кулинарните ви преживявания.
Виж още: Маринован сафрид в буркани
снимка: 123RF

