Съществуват аромати, които не се забравят. Те не идват с бурните подправки, нито със сложните техники. Идват бавно, от малка тенджера, в която къкри нещо непретенциозно, но с дълбочина.
Такъв е и този доматен сос, основата, от която започват безброй ястия, и онзи вкус, който придава завършеност, плътност и сочност на всичко, което докосне.
Домшания сос от домати не се прави бързо. За него се избира времето, когато пазарите са пълни с узрели до съвършенство домати, не воднисти, не парникови, а истински, месести, тежки и ухаещи на слънце.
Необходими продукти за около 1 литър доматен сос
- 2 кг. добре узрели домати (месести, с тънка ципа)
- 1 голяма глава лук
- 8 скилидки чесън
- 2 моркова
- 3-4 супени лъжици олио или зехтин
- 1 чаена лъжичка захар (по желание)
- сол по вкус (или 1 с.л.)
- 1 връзка пресен босилек или 1 чаена лъжичка сух босилек
- прясно смлян черен пипер (по вкус)
Начин на приготвяне на доматен сос
Най-добрият доматен сок се получава с градински домати, които имат плътна месеста вътрешност. Домати с много вода и малко пулпа щенаправят соса по-рядък и безвкусен.
Направете кръстосан разрез в долната част на всеки домат. Потопете ги за 30 секунди във вряла вода, след което веднага в ледена вода. Кожата ще се отдели лесно. Обелете всички домати и нарежете на едро.
В дълбока тенджера загрейте мазнината и добавете ситно нарязания лук. Задушавайте на слаб огън 6-7 минути, докато омекне, но не покафенее. Прибавете настърганите моркови и чесъна (пресован или ситно нарязан) и задушавайте още 2-3 минути.
Добавете обелените и нарязани домати в тенджерата. Увеличете леко котлона, за да заврат. След това намалете на слаб огън, добавете солта, черния пипер и захарта. Оставете да къкри без капак поне 50–60 минути, като разбърквате от време на време.
Малко преди края на готвенето добавете ситно нарязания босилек. Това ще придаде на доматения сок свежест и аромат, без да го горчи.
Ако предпочитате гладък сос, използвайте пасатор или кухненски робот и пасирайте до желаната гъстота. За още по-фина структура може да го прецедите семките през цедка, но така ще загубите част от фибрите и аромата.
Ако сокът ви се струва твърде течен, ги оставете за още 10-15 минути на слаб огън, за да се редуцира допълнително. Не покривайте с капак, така водата ще се изпари по-ефективно.
Виж още: Суфле от тиквички с доматен сок
Съхранение на соса от домати и употреба
Краткосрочно съхранение:
Оставете соса да се охлади напълно и го съхранявайте в буркани или стъклени бутилки в хладилник до 7 дни.
Замразяване:
Може да го замразите в порции, подходящи за еднократна употреба. Използвайте кутии или пликове за замразяване. Така ще имате доматен сос през цялата година.
Консервиране за зимата:
Изсипете горещия сок в чисти буркани, затворете плътно и варете на водна баня 10 минути след кипване. Съхранявайте на тъмно и хладно място.
Домашният доматен сок е универсален и чудесна основа за:
- спагети, лазаня и други паста ястия
- базов сос за пица
- печено месо и риба, като гарнитура или заливка
- боб, леща, кюфтета, сарми
- зеленчукови манджи, мусака и гювеч
Домашният доматен сос носи в себе си не само вкуса на сезоните, но и умението да превърнем простото в изключително вкусно. И точно затова, колкото и буркани да отворим през зимата, колкото и ястия да приготвим с него, всяка капка ни връща обратно към момента, в който доматът беше още плод, а не подправка.

