С настъпването на август градината достига апогея си, плодородна, ароматна и ухаеща. Сред всички тези багри доматите се открояват най-много със своето топло, и кървавочервено присъствие.
Те не търпят отлагане. Ако не ги откъснеш днес, утре вече може да са презрели. А когато касетките започнат да се пълнят, идва онзи момент, познат на всяка българска домакиня – „Какво да правя с всички тези домати?“.
Тук се появява една лека, но практична идея, доматен сок без варене. Не е нужно да включвате котлона, да стоите над вряща тенджера и да се борите с парата. Този метод предлага най-нежния подход, минимална обработка и максимална свежест.
Необходими продукти за около за около 3 – 4 литра доматен сок
- 5 кг. добре узрели домати
- сол по вкус
- 3 таблетки аспирин (500 мг всяка, като консервант) или 1 чаена лъжичка лимонена киселина или 70 мл. ябълков оцет, за стабилизиране
- по желание: целина, магданоз, босилек
* Ако го приготвяте за директна консумация, не се добавят консервиращите добавки
Начин на приготвяне на доматен сок
Измийте доматите обилно с вода и отстранете дръжките и евентуални петна или наранявания. Нарежете ги на едри парчета и ги минете през месомелачка, за да премахнете семките и ципите и да получите гладка смес.
Добавете сол на вкус и един от трите консервиращи агента – аспирин / лимонена киселина или оцет, които ще запазят доматения сок за по-дълго време. Разбъркайте добре, за да се смесят със сока.
По желание добавете ситно нарязан магданоз или друга зелена подправка от списъка по-горе. Налейте сока в стъклени бутилки или буркани, предварително добре измити и ги затворете плътно.
Съхранявайте в хладилник или фризер. В хладилник сокът издържа до 5 дни. Ако искате да го запазите за по-дълго, най-добре е да го стерилизирате за 10-15 минути след завиране на водата или да замразите в пластмасови бутилки, като оставите място в тях за разширяване.
Идеи за използване на доматения сок
- като напитка, студен, с малко сол и стрък целина;
- в гаспачо, основа за испанската студена супа, която не изисква варене;
- в манджи и към бобени ястия за овкусяване;
- като основа за марината или дресинг, с добавка на чесън, зехтин и подправки.
Предимства, полезни съвети и съхранение
Най-големият плюс е, че се запазват витамините, термичната обработка унищожава витамин С и част от витамините от група В, което се избягва при студена обработка.
Съхранява се свежестта на домата, вкусът е по-естествен, напомнящ на суров плод, а не на варен сос. Зелените подправките са задължителни, ако търсите по-наситен вкус.
По-бързо и лесно приготвяне, няма нужда от варене в тенджера и дълго бъркане до сгъстяване.
Годен за непосредствена употреба, сокът може да се консумира веднага или да се съхрани за по-дълго след стерилизиране.
Ако се консумира веднага, консервиращите добавки не се прибавят.
Този доматен сок не се нуждае от специални добавки, от технологии, от сложни процедури. Само от добри домати, малко внимание и няколко бутилки, в която да го съхраним.
Виж още: Как съхраним домати за зимата

