12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Десерт с круши

Ако не сте приготвяли досега този десерт, просто следвайте рецептата и със сугурност ще останете очаровани от крайният резултат.

Крушите са плод, който често остава подценен, макар да предлага изключителна нежност, аромат и сладост.

Те имат свойството да придават финес на всеки десерт, и дори да са по-малотрайни от ябълките, те отдават своя принос в кулинарията не-по-малко.

Необходими продукти за десерт с круши

  • 4 бр. добре узрели круши
  • 40 г краве масло
  • 3 с.л. пчелен мед или кафява захар
  • 1 ч.л. канела
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1 пакетче ванилова захар
  • 2 с.л. смлени орехи или бадеми
  • 100 мл вода
  • 1 с.л. лимонов сок

* по желание: топка ванилов сладолед или лъжица заквасена сметана за сервиране

Начин на приготвяне на десерт с круши

Подберете круши, които са добре узрели, но не прекалено меки, така при печене те ще запазят формата си. Разполовете плодовете по дължина и с помощта на малка лъжичка отстранете семенната част, като оформите малка вдлъбнатина, която по-късно ще се запълни със сладка смес.

Виж още:

Сочен сладкиш с круши

В този сочен сладкиш с круши, месестата част на плодовете се слива чудесно с пухкавото тесто, за да се получи десерт,…

В огнеупорна тава подредете крушите с разреза нагоре. В малка купа смесете меда (или кафявата захар), канелата, индийското орехче и ваниловата захар. Добавете разтопеното масло и разбъркайте добре.

Разпределете тази смес в кухините на крушите и ги намажете по повърхността. Всяка половинка се поръсва със смлени орехи или бадеми. Изсипете в тавата водата и лимоновия сок, за да се получи нещо подобно на сироп по време на печене.

Покрийте съда с алуминиево фолио и поставете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете около 25 минути, след което махнете фолиото и оставете плодовете да се запекат още 10 минути, докато придобият златист цвят и карамелизиран аромат.

Виж още » Печени круши с мед и орехи 

По време на печенето може няколко пъти да поливате крушите със соковете от тавата, за да станат още по-нежни и сочни.

Когато десертът е готов, го извадете от фурната, а сиропът, който се е образувал на дъното, може да се използва като глазура, просто го полейте върху плодовете преди сервиране. Готовия десерт може да се поднесе и с топка ванилов сладолед, заквасена сметана или лек крем.

Така приготвения десерт с круши е подходящ за всеки сезон, но ако го направите през есента, време е най-подходящо, защото крушите са по-пресни, сочни и ароматни.

Виж още » Кекс с круши

Още от категорията
Последни