Ако не сте приготвяли досега този десерт, просто следвайте рецептата и със сугурност ще останете очаровани от крайният резултат.
Крушите са плод, който често остава подценен, макар да предлага изключителна нежност, аромат и сладост.
Те имат свойството да придават финес на всеки десерт, и дори да са по-малотрайни от ябълките, те отдават своя принос в кулинарията не-по-малко.
Необходими продукти за десерт с круши
- 4 бр. добре узрели круши
- 40 г краве масло
- 3 с.л. пчелен мед или кафява захар
- 1 ч.л. канела
- 1 щипка индийско орехче
- 1 пакетче ванилова захар
- 2 с.л. смлени орехи или бадеми
- 100 мл вода
- 1 с.л. лимонов сок
* по желание: топка ванилов сладолед или лъжица заквасена сметана за сервиране
Начин на приготвяне на десерт с круши
Подберете круши, които са добре узрели, но не прекалено меки, така при печене те ще запазят формата си. Разполовете плодовете по дължина и с помощта на малка лъжичка отстранете семенната част, като оформите малка вдлъбнатина, която по-късно ще се запълни със сладка смес.
В огнеупорна тава подредете крушите с разреза нагоре. В малка купа смесете меда (или кафявата захар), канелата, индийското орехче и ваниловата захар. Добавете разтопеното масло и разбъркайте добре.
Разпределете тази смес в кухините на крушите и ги намажете по повърхността. Всяка половинка се поръсва със смлени орехи или бадеми. Изсипете в тавата водата и лимоновия сок, за да се получи нещо подобно на сироп по време на печене.
Покрийте съда с алуминиево фолио и поставете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете около 25 минути, след което махнете фолиото и оставете плодовете да се запекат още 10 минути, докато придобият златист цвят и карамелизиран аромат.
Виж още » Печени круши с мед и орехи
По време на печенето може няколко пъти да поливате крушите със соковете от тавата, за да станат още по-нежни и сочни.
Когато десертът е готов, го извадете от фурната, а сиропът, който се е образувал на дъното, може да се използва като глазура, просто го полейте върху плодовете преди сервиране. Готовия десерт може да се поднесе и с топка ванилов сладолед, заквасена сметана или лек крем.
Така приготвения десерт с круши е подходящ за всеки сезон, но ако го направите през есента, време е най-подходящо, защото крушите са по-пресни, сочни и ароматни.
Виж още » Кекс с круши

