В средиземноморската кухня има рецепти, които съчетават обикновени продукти с дълбочината на вкуса на подправките и тази гръцка туршия с патладжани е точно такова кулинарно съкровище.
В Гърция тази туршия се приготвя не само като начин за съхранение на зеленчуци, но и като специалитет, който се поднася освен с на масата и с едно малко узо.
Ето как да я приготвите, за да се запасите за зимата, с малко от чара на средиземноморската зимнина.
Необходими продукти
- 2 кг патладжани
- 3 кг червени и зелени чушки
- 500 гр ябълки
- 4 глави чесън
- 1 връзка магданоз
За марината
- 200 мл олио
- 200 г захар
- 150 мл оцет
Приготвяне на гръцка туршия с патладжани
Отстранете дръжките на птладжаните, без да режете твърде навътре в плода. Разрежете ги надлъжно на две или четири части, в зависимост от големината им.
Посолете всяко парче и ги сложете в гевгир, за да се отцедят от горчивия сок за около час, след което ги нарежете както желаете. Ябълките нарежете на кубчета и запържете в мазнина докато омекнат.
Междувременно подгответе чесънът и магданозът, като ги нарежете на ситно и ги добавете към нарязаните патладжани, след което ги рабъркайте добре.
Виж още: Маринован патладжан с мед и чесън
В голяма тенджера смесете олиото, оцета, захарта и малко сол и след като течността заври я отнемете от котлона, за да се охлади.
Напълнете бурканите с подготвената зеленчукова смес и залейте с марината, малко под ръба, а накрая сложете още 1-2 супени лъжици олио. Запечатайте плътно с капачки и стерилизирайте за 10 минути след кипване на водата.
Гръцка туршия с патладжани е отлична разядка към печено месо, риба или сирене. Съчетава се добре с маслини, хляб и чаша червено вино, а вкусът й остава наситен и многопластов за дълго време.
Виж още: Маринован патладжан без стерилизация
снимка: 123RF

