9.9 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Гаспачо с мента: разхлаждаща супа за горещите дни

Лятото е сезон, в който тялото ни отказва тежките гозби и търсим лекота и свежест в храната. Тогава идва моментът за ястия, които освежават, точно както го прави това гаспачо с мента.

То не се вари, не изисква печене, а само бърза подготовка, хладилник и пресни продукти. Но когато към тази испанска класика добавим неочакван, но изненадващо освежаващ елемент като ментата, получаваме нещо още по-впечатляващо, вкус на прохлада и аромат на лято.

Тази е идеалната рецепта за горещи дни и се сервира студена, дори ледена.

Необходими продукти за 4 порции от гаспачо с мента

  • 7-8 листа прясна мента
  • 1 зелена чушка
  • 1 краставица
  • 2 скилидки чесън
  • 1 връзка пресен лук
  • 2 филийки стар хляб без кора
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • сол и черен пипер по вкус
  • студена вода (за разреждане при нужда)
  • кубчета лед (при сервиране)

Начин на приготвяне на гаспачо с мента

Изберете качествени и узрели продукти, те са основата на гаспачото, затова вкусът им е определящ. Обелете и нарежете краставицата, почистете чушката от семената и я нарежете.

Зеления лук и чесън обелете и накълцайте на едро, няма нужда от прецизност, тъй като всичко ще се пасира. Накиснете хляба за кратко във вода, после го изстискайте леко.

Гаспачо: рецепта с традиционен испански вкус

Сложете всички зеленчуци в голяма купа, добавете изстискания хляб, чесъна, нарязаните листа мента, сол, пипер, лимоновия сок и зехтина. Пасирайте с пасатор или в блендер, докато получите гладка смес.

Ако сместа ви се струва твърде гъста, може да добавите малко студена вода. След това опитайте, тук е моментът да коригирате киселинността, солта и свежестта. Някои предпочитат гаспачото по-кисело, тогава се добавя още оцет или лимонов сок.

Гаспачото трябва да престои поне 2 часа в хладилника, колкото по-добре е охладено, толкова по-освежаващ е вкусът. За максимален ефект, може да оставите супата да престои една нощ, така ароматите ще се слеят по-добре, а ментата ще се разгърне напълно.

При сервиране, сипете гаспачото в дълбока чиния или чаша, добавете няколко кубчета лед, поръсете с капка зехтин и украсете с листа от мента.

Виж още: Гаспачо с печени чушки

Възможни вариации

С лютивина: Добавете люта чушка за по-пикантен резултат.

Без хляб: Ако избягвате глутен или търсите по-лека версия, може да пропуснете хляба, просто сгъстете с бадемово брашно например.

С плодове: Добавете малко диня или ягода към гаспачото за сладост и лятно усещане (в този случай премахнете чесъна).

Гаспачо с мента е съвършен израз на храненето през лятото: леки храни, ярки вкусове и възможност да използваме това, което градината щедро ни дава.

В този зеленчуков еликсир няма варене, няма излишна обработка, всичко е живо, наситено, истинско. А това, особено в горещите дни е чисто и просто спасение.

Виж още: Гаспачо с моркови

Още от категорията
Последни