Гаспачо не се вари, не се задушава, не се вдига пара от него… То не е супа в класическия смисъл на ястието, а глътка лято, налята в купа. Сурово, хладно и категорично свежо, това испанско вдъхновение съчетава простотата на селското с увереността на нещо изненадващо модерно.
Домат, чушка, краставица, чесън: все познати, дори скромни продукти, но когато се срещнат със зехтин, оцет и малко прекарано време в хладилника, се ражда нещо живо. Гаспачото не търси внимание, то просто го привлича със цвят, аромат и онази ледена прохлада, от която ти се иска още преди да си взел лъжицата.
Необходими продукти за гаспачо:
- 6 добре узрели домата
- 1 краставица
- 1 зелена чушка
- 1 малка глава червен лук
- 2 скилидки чесън
- 2 филии стар хляб (без коричка)
- 4 с.л. зехтин
- 2 с.л. винен оцет (по възможност шери)
- студена вода (по желание, за по-лека текстура)
- черен пипер на вкус
- сол на вкус
Виж още: Таратор с авокадо
Приготвяне на Гаспачо
Започнете с подготовката на доматите, които са основата на гаспачото. За целта за да ги обелите по-лесно, направете разрез на кръст на дъното на всеки домат и ги потопете за около 30 секунди във вряла вода.
След това ги преместете в студена вода и внимателно отстранете люспите от тях. Когато нсте готови, просто ги нарежете на парчета, заедно с обелената краставица и ги поставете в блендера.
Почистете чушката от семките и също я нарежете, обелете главата лук и чесъна и добавете всичко заедно към блендера с другите зеленчуци в него. Може да ползвате и пасатор. След това в друг съд накиснете двете филии стар хляб във вода за няколко минути, докато омекнат напълно. Изцедете ги добре и ги прибавете отново към блендера.
Започнете пасирането, като смесите всичко до получаване на гладка, кадифена текстура наподобяваща тази на традиционно гаспачо. Добавете зехтина, оцета, солта и черния пипер и разбъркайте отново, за да се смесят всички вкусове равномерно. Ако харесвате по-рядка текстура, добавете малко студена вода, докато получите желаната консистенция.
Когато получите желаната смес я прехвърлете в кана или стъклен съд и я оставете в хладилник за поне 2-3 часа. Колкото по-дълго престои, толкова по-добре ще се смесят ароматите и вкусът ще стане по-наситен.
При поднасяне може да гарнирате със ситно нарязани краставици, чушки или крутони за допълнителена текстура. Сервирайте това ястие задължително охладено за да му придадете изключително силното усещане за свежест и лекота.
Виж още: Супа от коприва
Кратки съвети за най-вкусното гаспачо
- използвайте истински добре узрели домати за по-интензивен и сладък вкус;
- използвавания оцет може да бъде обикновен, но най-добре се получава с оцет Шери;
- за още по-изразен аромат го оставете да престои в хладилника цяла нощ.
Гаспачото е като сянката под лозата в най-горещия ден – спасително, просто и точно навреме. В него няма трикове, а само баланс. То не те затрупва с плътност, а ти подава ръка с лекота в горещите дни и те освежава дълбоко. То е от онези рецепти, за които сякаш никой не се измисля, защото винаги са съществували.
Виж още: Спаначена крем супа