Печивото вита баница с домашно точени кори (или купешки готови кори) е едно от майсторските ястия в българската кухня, което не всяка домакиня се наема да направи.
Приготвянето на тази баница изисква време и донякъде опит, но всяка една отделена минута си заслужава, защото резултатът е безспорно повече от задфоволителен и несравним… златиста, хрупкава отвън и сочна отвътре.
Ако използвате купешки готови кори, може да пропуснете частта за тестото, неговото замесване и разточване на корите.
Необходими продукти за вита баница:
За тестото:
- 800 гр. бяло брашно
- 500 мл. вода
- 2 щипки сол
- 2 чаени лъжички оцет
За плънката:
- 500 гр. бяло саламурено сирене
- 4 яйца
За намазване:
- 125 гр. разтопено масло
Виж още: Рецепта за тутманик
Приготвяне на вита баница
Пресейте брашното два пъти в голяма купа, за да се аерира добре. Направете кладенче в центъра и добавете солта и оцета.
Постепенно налейте водата, като замесвате меко и еластично тесто. Месете около 15-20 минути, докато тестото стане гладко и не лепне по ръцете.
Оставете тестото да почине, покрито с кърпа, за около 30 минути. След като тестото е отпочинало, го разделете на 10-12 равни части.
Оформете всяка част на топка и ги подредете върху намаслена повърхност. Покрийте ги с кърпа и оставете да починат още 15-20 минути.
Вземете една топка и я разточете с точилка върху набрашнена повърхност до получаване на тънка кора.
Ако желаете, можете да използвате метода на „теглене“: изпълнява се като поставите кората върху ръката си, свита в юмрук, и внимателно я разтягайте, докато стане почти прозрачна.
Повторете с останалите топки тесто. Разбийте яйцата в купа и добавете натрошеното сирене. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.
Намажете всяка кора с разтопено масло. Разпределете равномерно от плънката върху кората. Навийте кората на руло и я подредете в намаслена тава, започвайки от центъра и оформяйки спирала. Повторете с останалите кори, като продължавате спиралата към краищата на тавата.
Загрейте фурната до 200 градуса и намажете баницата отгоре с останалото разтопено масло. Печете за около 40-50 минути или докато баницата придобие златисто-кафяв цвят.
След изпичане, извадете баницата от фурната и я оставете да се охлади леко. Покрийте я с чиста кърпа за около 10 минути, за да омекне. Сервирайте топла или на стайна температура.
Съвети за перфектна вита баница:
- Брашно: Използвайте качествено бяло брашно тип 450, което е по-подходящо за този тип тестени изделия.
- Месене: Не бързайте с месенето, добре омесеното тесто е ключът към еластични и лесни за разточване кори.
- Почивка на тестото: Оставянето на тестото да почине е важно, за да се отпусне глутенът и да се улесни разточването.
- Разточване: Ако не сте уверени в тегленето на кори, можете да използвате точилка, като се стремите да направите корите възможно най-тънки.
- Плънка: Можете да добавите и други видове бели сирене, за по-наситен вкус.
- Печене: Следете баницата по време на печене, за да не прегори.
Приготвянето на вита баница с домашно точени кори е истинско изкуство, което изисква време, търпение и любов. Този процес не само възнаграждава с невероятен вкус, но и носи удовлетворение от създаването на нещо с ръцете си.
Всяка стъпка, от замесването на тестото до последното парче от златистата баница, е част от един невероятен процес. Насладете се на този традиционен български специалитет и споделете удоволствието с близки и приятели.
Виж още:
снимка: личен архив