15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Традиционна вита баница

Печивото вита баница с домашно точени кори (или купешки готови кори) е едно от майсторските ястия в българската кухня, което не всяка домакиня се наема да направи.

Приготвянето на тази баница изисква време и донякъде опит, но всяка една отделена минута си заслужава, защото резултатът е безспорно повече от задфоволителен и несравним… златиста, хрупкава отвън и сочна отвътре.

Ако използвате купешки готови кори, може да пропуснете частта за тестото, неговото замесване и разточване на корите.

Необходими продукти за вита баница:

За тестото:

  • 800 гр. бяло брашно
  • 500 мл. вода
  • 2 щипки сол
  • 2 чаени лъжички оцет

За плънката:

  • 500 гр. бяло саламурено сирене
  • 4 яйца

За намазване:

  • 125 гр. разтопено масло

Виж още: Рецепта за тутманик

Приготвяне на вита баница

Пресейте брашното два пъти в голяма купа, за да се аерира добре. Направете кладенче в центъра и добавете солта и оцета.

Постепенно налейте водата, като замесвате меко и еластично тесто. Месете около 15-20 минути, докато тестото стане гладко и не лепне по ръцете.

Оставете тестото да почине, покрито с кърпа, за около 30 минути. След като тестото е отпочинало, го разделете на 10-12 равни части.

Оформете всяка част на топка и ги подредете върху намаслена повърхност. Покрийте ги с кърпа и оставете да починат още 15-20 минути.

Вземете една топка и я разточете с точилка върху набрашнена повърхност до получаване на тънка кора.

Ако желаете, можете да използвате метода на „теглене“: изпълнява се като поставите кората върху ръката си, свита в юмрук, и внимателно я разтягайте, докато стане почти прозрачна.

Повторете с останалите топки тесто. Разбийте яйцата в купа и добавете натрошеното сирене. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.

Намажете всяка кора с разтопено масло. Разпределете равномерно от плънката върху кората. Навийте кората на руло и я подредете в намаслена тава, започвайки от центъра и оформяйки спирала. Повторете с останалите кори, като продължавате спиралата към краищата на тавата.

Загрейте фурната до 200 градуса и намажете баницата отгоре с останалото разтопено масло. Печете за около 40-50 минути или докато баницата придобие златисто-кафяв цвят.

След изпичане, извадете баницата от фурната и я оставете да се охлади леко. Покрийте я с чиста кърпа за около 10 минути, за да омекне. Сервирайте топла или на стайна температура.

Съвети за перфектна вита баница:

  • Брашно: Използвайте качествено бяло брашно тип 450, което е по-подходящо за този тип тестени изделия.
  • Месене: Не бързайте с месенето, добре омесеното тесто е ключът към еластични и лесни за разточване кори.
  • Почивка на тестото: Оставянето на тестото да почине е важно, за да се отпусне глутенът и да се улесни разточването.
  • Разточване: Ако не сте уверени в тегленето на кори, можете да използвате точилка, като се стремите да направите корите възможно най-тънки.
  • Плънка: Можете да добавите и други видове бели сирене, за по-наситен вкус.
  • Печене: Следете баницата по време на печене, за да не прегори.

Приготвянето на вита баница с домашно точени кори е истинско изкуство, което изисква време, търпение и любов. Този процес не само възнаграждава с невероятен вкус, но и носи удовлетворение от създаването на нещо с ръцете си.

Всяка стъпка, от замесването на тестото до последното парче от златистата баница, е част от един невероятен процес. Насладете се на този традиционен български специалитет и споделете удоволствието с близки и приятели.

Виж още:

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни