12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Боб по ловджийски

Сред всички варианти на боб чорбата боб по ловджийски се отличава със своята плътност, наситеност и дълбочина на вкуса, а месния компонент завършва ястието, като на капак на всичко това.

Това е гозба, която може да засища и да стопля, става за обяд или вечеря и отлично се съчетава с кисела туршия.

Необходими продукти за 6 порции боб по ловджийски

  • 500 г зрял боб
  • 200 г ловджийска наденица
  • 100 г сланина
  • 1 глава лук
  • 2 моркова
  • 50 гр целина (корен)
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 червена чушка
  • 1 ч.л. червен пипер
  • сол по вкус
  • чубрица, пресен джоджен
  • олио

Начин на приготвяне на боб по ловджийски

Зрелият бял боб изисква смяна на поне 1-2 води, докато се свари както трябва и е най-добре да се накисне във вода от предната вечер. Това не само скъсява времето за варене, но и улеснява храносмилането.

На следващия ден бобът се отцежда, измива се и се поставя в голяма тенджера с чиста вода. След като заври, първата вода се излива, а бобът се залива отново със студена вода.

Боб чорба по хайдушки

Докато бобът ври, може да се подготви зеленчуковата основа. В дълбок съд загрейте олиото и сложете нарязаната на ситно сланина, наденица и/или бекон. Оставете да се запържи леко, за да пусне мазнината и да даде аромат. Добавете ситно нарязания лук, морков и целина. Задушавайте, докато зеленчуците омекнат и започнат да ухаят.

Към тях прибавете и нарязаната чушка, след което добавете доматеното пюре и 1 настърган домат и разбъркайте.

Когато бобът е почти сварен, добавете приготвената запръжка в тенджерата. Ако сте избрали да използвате пушени ребра или наденица, ги сложете на този етап, те ще придадат плътност и характерен вкус на ястието.

Виж още: Боб по хайдушки

Подправете с червения пипер и солта или по-късно с тях направете запръжка с малко олио. Оставете бобът да къкри на слаб огън, докато всички съставки се смесят в едно цяло.

Малко преди ястието да бъде свалено от огъня, добавете ситно нарязания пресен  джоджен и малко чубрица. Така приготвения боб по ловджийски е най-вкусен, след престой от половин час преди сервиране.

Тънкости и идеи за сервиране

Това е ястие, което може да се поднесе самостоятелно, но и в комбинация с люта чушка или туршия е още по-вкусно. Ако е приготвен с повече месо, може да се сервира като основно блюдо.

  • за по-дълбок вкус използвайте пушени продукти, или дивечов колбас, те придават на боба специфичния „ловджийски“ характер;
  • добре е да се готви бавно, колкото по-дълго къкри, толкова по-аромтен ще се получи в края.

Бобът приготвен по тази рецепта е ястие се отплаща с богатство на готовата гозба, затова си струва да се приготви поне веднъж.

Може би ще ви хареса и този страшно вкусен боб по манастирски.

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни