Сред всички варианти на боб чорбата боб по ловджийски се отличава със своята плътност, наситеност и дълбочина на вкуса, а месния компонент завършва ястието, като на капак на всичко това.
Това е гозба, която може да засища и да стопля, става за обяд или вечеря и отлично се съчетава с кисела туршия.
Необходими продукти за 6 порции боб по ловджийски
- 500 г зрял боб
- 200 г ловджийска наденица
- 100 г сланина
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 50 гр целина (корен)
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 червена чушка
- 1 ч.л. червен пипер
- сол по вкус
- чубрица, пресен джоджен
- олио
Начин на приготвяне на боб по ловджийски
Зрелият бял боб изисква смяна на поне 1-2 води, докато се свари както трябва и е най-добре да се накисне във вода от предната вечер. Това не само скъсява времето за варене, но и улеснява храносмилането.
На следващия ден бобът се отцежда, измива се и се поставя в голяма тенджера с чиста вода. След като заври, първата вода се излива, а бобът се залива отново със студена вода.
Докато бобът ври, може да се подготви зеленчуковата основа. В дълбок съд загрейте олиото и сложете нарязаната на ситно сланина, наденица и/или бекон. Оставете да се запържи леко, за да пусне мазнината и да даде аромат. Добавете ситно нарязания лук, морков и целина. Задушавайте, докато зеленчуците омекнат и започнат да ухаят.
Към тях прибавете и нарязаната чушка, след което добавете доматеното пюре и 1 настърган домат и разбъркайте.
Когато бобът е почти сварен, добавете приготвената запръжка в тенджерата. Ако сте избрали да използвате пушени ребра или наденица, ги сложете на този етап, те ще придадат плътност и характерен вкус на ястието.
Виж още: Боб по хайдушки
Подправете с червения пипер и солта или по-късно с тях направете запръжка с малко олио. Оставете бобът да къкри на слаб огън, докато всички съставки се смесят в едно цяло.
Малко преди ястието да бъде свалено от огъня, добавете ситно нарязания пресен джоджен и малко чубрица. Така приготвения боб по ловджийски е най-вкусен, след престой от половин час преди сервиране.
Тънкости и идеи за сервиране
Това е ястие, което може да се поднесе самостоятелно, но и в комбинация с люта чушка или туршия е още по-вкусно. Ако е приготвен с повече месо, може да се сервира като основно блюдо.
- за по-дълбок вкус използвайте пушени продукти, или дивечов колбас, те придават на боба специфичния „ловджийски“ характер;
- добре е да се готви бавно, колкото по-дълго къкри, толкова по-аромтен ще се получи в края.
Бобът приготвен по тази рецепта е ястие се отплаща с богатство на готовата гозба, затова си струва да се приготви поне веднъж.
Може би ще ви хареса и този страшно вкусен боб по манастирски.
снимка: личен архив

