Ако през зимата сезон не приготвите баница с праз и сирене, то едва ли ще го направите и лятото, а тази рецепта е от онези, които съумяват да извлекат вкус, дори и от най-обикновени продукти, през студените месеци.
Макар и често засенчвана от класическата баница и тутманика, тази баница има своят чар и неустоим зимен вкус, който се търси точно сега – в есенно-зимните месеци.
Подобно на повечето традиционни български печива, и тази баница има своите местни варианти, като някои я приготвят с повече сирене, други добавят ориз или дори прясно. Но важното е едно, празът трябва да бъде пресен, а корите, тънки и добре напоени с плънката. Само тогава баницата ще стане златиста отвън и пухкава отвътре.
Необходими продукти за баница с праз и сирене
- 500 г кори за баница
- 600 г праз лук
- 250 г сирене
- 3 яйца
- 100 мл олио или 80 г масло
- 100 мл газирана вода (по желание за по-пухкава баница)
Начин на приготвяне на баница с праз и сирене
Първо се подготвя плънката. Празът се почиства, измива добре и се нарязва на дребно. В голям тиган се загрява половината от мазнината, след което се добавя празът.
Готви се на умерен огън, докато омекне, след като се свали от котлона, се оставя да се охлади. В отделна купа се разбиват яйцата и към тях се добавя натрошеното сирене. азбъркват се добре, след което сместа се съединява с охладения праз.
Така се получава ароматна и сочна плънка, която е в сърцето на тази баница. Корите се приготвят в тавичка, намазана с малко мазнина. Поставят се по две кори, които се намазват с масло (олио), след което се разпределя част от плънката и процедурата се повтаря, докато свършат корите и плънката.
Виж още » Традиционна вита баница
Последният пласт трябва да е от кори, обилно намазани с мазнина, за да станат златисти при печене. За по-пухкава баница, може да я залеете с газирана вода преди поставянето ѝ във фурната.
Баницата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути или докато придобие апетитен златист цвят. След изваждане е добре да се покрие с кърпа за 10-15 минути, „за да си обиколи нивата“.
Така приготвената баница с праз и сирене е подходяща за закуска, но е отлично предложение дори за обяд с чаша айрян или кисело мляко.
Виж още » Мързелива баница
снимка: личен архив

