Баницата със спанак е печиво с характер, носи аромата на листните зеленчуци, но и финеса на старите домакини, които знаят как да извлекат най-доброто от всеки продукт.
Спанакът внася не само вкус и свежест, но и усещане за пролет, дори посред зима. А съчетанието му с яйца и сирене е комбинация, на която малцина устояват.
Необходими продукти за баница със спанак
- 500 гр. пресен спанак (или 300 гр. замразен)
- 1 пакет кори за баница
- 250 г сирене
- 3 броя яйца
- 400 г кисело мляко
- 100 мл. олио
- 50 г масло
- щипка сол, при нужда
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
- 1/2 ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне на баница със спанак
Спанака може да се попари във вряла вода за 1-2 минути, след което се отцежда. Ако използвате замразен спанак, задължително изстискайте излишната течност.
В тиган се загрява част от олиото и се добавя спанакът, който се готви около 5 минути, докато омекне и докато течността, която се отдели от него, се изпари.
В отделна купа се натрошава сиренето и се смесва с яйцата, киселото мляко, содата бикарбонат и бакпулвера. Бакпулверът ще направи плънката и тестото по въздушно. След тов акъм плънката се прибавя и задушения спанак. Всичко това се разбърква добре до получаването на зелена плънка с кремообразна консистенция.
Виж още: Баница на тиган
Фурната се загрява на 180 градуса. В дъното на тавата се изсипва малко олио и се поставя първата кора. Накапва се с олио и се добавя малко от плънката. Повтаряте това със всички кори, които може и да се навият на руло, а после да се завъртят на кръг в тавата, ако е кръгла.
Печете в предварително загрятата фурна около 35-40 минути, докато повърхността стане златистокафява и краищата леко се отделят от тавата. След изваждане, се оставя да почине 10-15 минути, покрита с кърпа.
При поднасяне може се реже на квадрати или триъгълници според предпочитанията. Съчетава се чудесно с кисело мляко или айран.
За по-богат вариант, може да добавите в плънката малко натрошено сирене фета, но класическата баница със спанак има свой особен чар, само със стандартните продукти от рецептата.
Виж още: Родопски пататник на фурна
снимка: личен архив

