12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Баница със спанак

Баницата със спанак е печиво с характер, носи аромата на листните зеленчуци, но и финеса на старите домакини, които знаят как да извлекат най-доброто от всеки продукт.

Спанакът внася не само вкус и свежест, но и усещане за пролет, дори посред зима. А съчетанието му с яйца и сирене е комбинация, на която малцина устояват.

Необходими продукти за баница със спанак

  • 500 гр. пресен спанак (или 300 гр. замразен)
  • 1 пакет кори за баница
  • 250 г сирене
  • 3 броя яйца
  • 400 г кисело мляко
  • 100 мл. олио
  • 50 г масло
  • щипка сол, при нужда
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. бакпулвер

Мързелива баница

Начин на приготвяне на баница със спанак

Спанака може да се попари във вряла вода за 1-2 минути, след което се отцежда. Ако използвате замразен спанак, задължително изстискайте излишната течност.

В тиган се загрява част от олиото и се добавя спанакът, който се готви около 5 минути, докато омекне и докато течността, която се отдели от него, се изпари.

В отделна купа се натрошава сиренето и се смесва с яйцата, киселото мляко, содата бикарбонат и бакпулвера. Бакпулверът ще направи плънката и тестото по въздушно. След тов акъм плънката се прибавя и задушения спанак. Всичко това се разбърква добре до получаването на зелена плънка с кремообразна консистенция.

Виж още: Баница на тиган

Фурната се загрява на 180 градуса. В дъното на тавата се изсипва малко олио и се поставя първата кора. Накапва се с олио и се добавя малко от плънката. Повтаряте това със всички кори, които  може и да се навият на руло, а после да се завъртят на кръг в тавата, ако е кръгла.

Печете в предварително загрятата фурна около 35-40 минути, докато повърхността стане златистокафява и краищата леко се отделят от тавата. След изваждане, се оставя да почине 10-15 минути, покрита с кърпа.

При поднасяне може се реже на квадрати или триъгълници според предпочитанията. Съчетава се чудесно с кисело мляко или айран.

За по-богат вариант, може да добавите в плънката малко натрошено сирене фета, но класическата баница със спанак има свой особен чар, само със стандартните продукти от рецептата.

Виж още: Родопски пататник на фурна

снимка: личен архив

Още от категорията
Последни