Домашната бабина содена питка е от онези рецепти, които винаги се получават, дори при малко продукти и ограничено време. Не се меси дълго, не чака да втаса и се пече до леко златиста коричка.
Подходяща е за домашни ястия, за похапване със сирене или просто топла с малко масло и шарена сол. Често се прави в последния момент, когато трябва нещо прясно и бързо, а вкусът й остава близък до този на домашния хляб.
Необходими продукти за бабина содена питка
- 500 г брашно
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 250 мл кисело мляко
- 3 с.л. олио или разтопено масло
Начин на приготвяне на бабина содена питка
Най-напред в голяма купа пресейте брашното, тъй като това е първата задължителна стъпка за по-пухкава и въздушна питка, макар и содена.
Добавете содата, солта и захарта, след което разбъркайте сухите съставки, за да се разпределят равномерно. В отделна купичка разбийте яйцето и го смесете с киселото мляко и олиото. Постепенно прибавете течните съставки към сухите, като бъркате с дървена лъжица или ръце, докато тестото започне да се събира.
Продължете да месите върху набрашнена повърхност, докато тестото стане меко и еластично, без да лепне. Ако е необходимо, добавете още малко брашно, но внимавайте да не стане твърдо, защото добрата содена питка трябва да остане лека и въздушна.
Когато тестото е готово, го оформете на кръгла питка и поставете в намазана с олио тава. Може да направите разрези отгоре с нож, за да се изпече равномерно и красиво.
Виж още » Содена питка
Поставете питката в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете около половин час или до готовност, след което я извадете от фурната и я покрийте с кърпа.
Питката може да изглежда обикновена, но не е, тя е част от българския бит и кулинарна култура. Някои я приготвят за празници, други я месят в обикновени дни, но най-често се прави на Бъдни вечер.
Тайната на тази бабина содена питка е винаги една и съща – щедро сърце и чисти ръце. Ако искате да създадете усещане за дом, то тази рецепта е един от най-лесните начини да го направите.
Виж още » Пухкава питка с мая

