12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Бабина содена питка

Домашната бабина содена питка е от онези рецепти, които винаги се получават, дори при малко продукти и ограничено време. Не се меси дълго, не чака да втаса и се пече до леко златиста коричка.

Подходяща е за домашни ястия, за похапване със сирене или просто топла с малко масло и шарена сол. Често се прави в последния момент, когато трябва нещо прясно и бързо, а вкусът й остава близък до този на домашния хляб.

Необходими продукти за бабина содена питка

  • 500 г брашно
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 250 мл кисело мляко
  • 3 с.л. олио или разтопено масло

Начин на приготвяне на бабина содена питка

Най-напред в голяма купа пресейте брашното, тъй като това е първата задължителна стъпка за по-пухкава и въздушна питка, макар и содена.

Виж още:

Содени питки със сирене

Содени питки със сирене са едно от онези закуски, които ни връщат към спомените от детството. Те са част от нашата…

Добавете содата, солта и захарта, след което разбъркайте сухите съставки, за да се разпределят равномерно. В отделна купичка разбийте яйцето и го смесете с киселото мляко и олиото. Постепенно прибавете течните съставки към сухите, като бъркате с дървена лъжица или ръце, докато тестото започне да се събира.

Продължете да месите върху набрашнена повърхност, докато тестото стане меко и еластично, без да лепне. Ако е необходимо, добавете още малко брашно, но внимавайте да не стане твърдо, защото добрата содена питка трябва да остане лека и въздушна.

Когато тестото е готово, го оформете на кръгла питка и поставете в намазана с олио тава. Може да направите разрези отгоре с нож, за да се изпече равномерно и красиво.

Виж още » Содена питка

Поставете питката в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете около половин час или до готовност, след което я извадете от фурната и я покрийте с кърпа.

Питката може да изглежда обикновена, но не е, тя е част от българския бит и кулинарна култура. Някои я приготвят за празници, други я месят в обикновени дни, но най-често се прави на Бъдни вечер.

Тайната на тази бабина содена питка е винаги една и съща – щедро сърце и чисти ръце. Ако искате да създадете усещане за дом, то тази рецепта е един от най-лесните начини да го направите.

Виж още » Пухкава питка с мая

Още от категорията
Последни