15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Агнешко със спанак и ориз

Агнешко със спанак и ориз е традиционно българско ястие особено популярнo по време на пролетните празници, като Великден и Гергьовден, когато агнешкото месо е в изобилие. Комбинацията от месо, зеленчуци и подправки създава балансирано и питателно ястие, което е любимо на много български семейства.​

Необходими продукти

  • 1 кг. агнешко месо (предпочита се плешка)
  • 700 гр. пресен спанак
  • 1 ч.ч. ориз
  • 2 глави лук
  • 3 стръка пресен лук
  • 2 стръка пресен чесън
  • 1 морков (настърган, по желание)
  • 50 мл. олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. пресен или сух джоджен
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 зърна бахар
  • 2 дафинови листа
  • 50 мл. бяло вино (по желание)​

Виж още: Печено агнешко бутче на фурна

Начин на приготвяне на агнешко със спанак и ориз

Агнешкото месо се измива и нарязва на порционни парчета, а спанакът се измива обилно под течаща вода и се нарязва на ивици.

Лукът, пресният лук, чесънът и морковът се почистват и нарязват на ситно.​ В голяма тенджера се поставя агнешкото месо и се залива с вода, така че да го покрие.

Добавят се зърната бахар и дафиновите листа и месото се вари на среден огън до полуготовност, като се отпенва периодично.

След като месото омекне, се изважда от бульона, който се прецежда и запазва за по-късно.​

В голям тиган се загрява олиото и се добавят нарязаните лук, пресен лук, чесън и морков. Зеленчуците се задушават до омекване прибавяте и нарязаният спанак, като готвите, докато намалят обема си.

Добавя се червеният пипер и се разбърква добре, а към зеленчуковата смес се добавя измитият ориз. Разбърква се добре и се готви няколко минути, докато оризът поеме от ароматите. Прибавя се бялото вино и се оставя да се изпари.

Налива се част от запазения бульон, така че оризът да се покрие и сместа се готви, докато оризът поеме течността.​ В голяма тава се изсипва оризовата смес.

Отгоре се подреждат парчетата агнешко месо, ястието се залива с останалия бульон, така че да покрие ориза и месото.

Тавата се покрива с алуминиево фолио и се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса. Пече се около 40-50 минути, след което фолиото се отстранява и се запича още 10-15 минути до златиста коричка.​

Съвети за сервиране

  • Ястието се сервира топло, гарнирано с пресен магданоз или копър.
  • Може да се поднесе с кисело мляко или салата от пресни зеленчуци.
  • За по-богат вкус, към оризовата смес може да се добавят нарязани домати или доматено пюре.​

Агнешко със спанак и ориз е класическо българско ястие, което съчетава традиционни вкусове и аромати. Със своето крехко месо и пресни зелени зеленчуци и подправки, това ястие е идеално за празнични поводи и семейни събирания.

снимка: CC0

Виж още: Марината за агнешко на фурна

Още от категорията
Последни