Агнешко със спанак и ориз е традиционно българско ястие особено популярнo по време на пролетните празници, като Великден и Гергьовден, когато агнешкото месо е в изобилие. Комбинацията от месо, зеленчуци и подправки създава балансирано и питателно ястие, което е любимо на много български семейства.
Необходими продукти
- 1 кг. агнешко месо (предпочита се плешка)
- 700 гр. пресен спанак
- 1 ч.ч. ориз
- 2 глави лук
- 3 стръка пресен лук
- 2 стръка пресен чесън
- 1 морков (настърган, по желание)
- 50 мл. олио
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. пресен или сух джоджен
- сол и черен пипер на вкус
- 2-3 зърна бахар
- 2 дафинови листа
- 50 мл. бяло вино (по желание)
Виж още: Печено агнешко бутче на фурна
Начин на приготвяне на агнешко със спанак и ориз
Агнешкото месо се измива и нарязва на порционни парчета, а спанакът се измива обилно под течаща вода и се нарязва на ивици.
Лукът, пресният лук, чесънът и морковът се почистват и нарязват на ситно. В голяма тенджера се поставя агнешкото месо и се залива с вода, така че да го покрие.
Добавят се зърната бахар и дафиновите листа и месото се вари на среден огън до полуготовност, като се отпенва периодично.
След като месото омекне, се изважда от бульона, който се прецежда и запазва за по-късно.
В голям тиган се загрява олиото и се добавят нарязаните лук, пресен лук, чесън и морков. Зеленчуците се задушават до омекване прибавяте и нарязаният спанак, като готвите, докато намалят обема си.
Добавя се червеният пипер и се разбърква добре, а към зеленчуковата смес се добавя измитият ориз. Разбърква се добре и се готви няколко минути, докато оризът поеме от ароматите. Прибавя се бялото вино и се оставя да се изпари.
Налива се част от запазения бульон, така че оризът да се покрие и сместа се готви, докато оризът поеме течността. В голяма тава се изсипва оризовата смес.
Отгоре се подреждат парчетата агнешко месо, ястието се залива с останалия бульон, така че да покрие ориза и месото.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса. Пече се около 40-50 минути, след което фолиото се отстранява и се запича още 10-15 минути до златиста коричка.
Съвети за сервиране
- Ястието се сервира топло, гарнирано с пресен магданоз или копър.
- Може да се поднесе с кисело мляко или салата от пресни зеленчуци.
- За по-богат вкус, към оризовата смес може да се добавят нарязани домати или доматено пюре.
Агнешко със спанак и ориз е класическо българско ястие, което съчетава традиционни вкусове и аромати. Със своето крехко месо и пресни зелени зеленчуци и подправки, това ястие е идеално за празнични поводи и семейни събирания.
снимка: CC0
Виж още: Марината за агнешко на фурна