Агнешка яхния по селски е класическо ястие често приготвяно през месец май покрай Гергьовден. Това е рецепта, в която простите съставки бързо могат да се превърнат в неустоимо изживяване за небцето.
Ако искате да откриете тайната на най-вкусната агнешка яхния по селски която може да приготвите, просто следвайте рецептата стъпка по стъпка.
Необходими продукти:
- 1 кг агнешко месо (плешка или ребра);
- 2 глави стар лук;
- 1 морков;
- 1 зелена чушка;
- 2 домата или 200 г консервирани домати;
- 3 скилидки чесън;
- 1 с.л. червен пипер;
- 1 ч.л. сух джоджен;
- 2 с.л. брашно;
- 4 с.л. олио;
- сол и черен пипер на вкус;
- 1 връзка пресен магданоз;
- 800 мл топла вода или бульон
Виж още: Агнешка дроб сарма на фурна
Приготвяне на агнешка яхния по селски
Първо измийте добре агнешкото месо и го нарежете на средно големи парчета. Подсушете го хубаво с кухненска хартия, за да може да се запечата по-добре при пържене.
След това загрейте мазнината в дълбока тенджера и поставете месото, като го запържите от всички страни до образуването на златиста коричка. По този начин ще придадете още по-богат вкус на яхнията и ще създаде основа за соса.
Щом месото се запечата, извадете го и го поставете временно в чиния, за да освободите място за зеленчуците в тенджерата. В същата мазнина сложете ситно нарязания лук, настъргания морков, чесъна и нарязаната на ленти чушка, разбъркайте хубаво и оставете за няколко минути, докато омекнат.
След това поръсете зеленчуците с брашното и разбъркайте енергично, за да се получи съвсем лека запръжка. Веднага след това добавете и червения пипер и нарязаните домати, като ги разбърквате хубаво, за да не загори пиперът и да се разнесе ароматът му.
Когато направите това върнете месото обратно в тенджерата при зеленчуците и подправете всичко със сол, черен пипер и джоджен. В съда налейте топла вода или домашен бульон, колкото да покрие продуктите.
Похлупете тенджерата и оставете яхнията да къкри на слаб огън поне 1 час и половина, като не забравяте да разбърквате от време на време и да следите за сгъстяването на соса. Ястието е готово, а рецептат изпълнена!
Полезни съвети при готвене на яхнията
- малко преди края може да поръсите с пресен, ситно нарязан магданоз за свежест и аромат;
- яхнията ще стане още по-вкусна, ако престои няколко часа след приготвяне, за да се смесят добре ароматите.
Приготвена по този начин тази агнешка яхния по селски е иделания избор за ястие за всички, които обичат домашно приготвена храна с уникален вкус.
Виж още: Агнешка чорба от дреболии