Агнешка чорба от дреболии е едно от най-често приготвяните супер през месец май и разбора се на Гергьовден. Тази супа съчетава е чудесна комбинация от агнешки дреболии с прибавени ароматни подправки и зеленчуци, които правят супата изключително вкусна и подходяща за стартер за обяд или вечеря.
Продукти са повече от достъпни по всяко време на годината и значително по-евтини от агнешкото месо. Ето и какво ще ви трябва:
Необходими продукти
- агнешки дреболии (черен дроб, бял дроб, сърце, бъбреци) – 500-600 гр.
- ориз – 2-3 с.л.
- пресен лук – 1 връзка
- морков – 1 бр.
- целина – ¼ глава
- масло – 50 гр.
- червен пипер – 1 ч.л.
- сол и черен пипер – на вкус
- джоджен – 1 ч.л. (сух) или няколко листа пресен
- магданоз – ½ връзка
- кисело мляко – 1 ч.ч.
- яйце – 1 бр.
Виж още: Агнешка супа
Начин на приготвяне на агнешка чорба от дреболии
Измийте добре агнешките дреболии под течаща студена вода. Поставете ги в голяма тенджера, залейте с вода и добавете малко сол. Оставете да заври и след това изхвърлете първата вода, за да отстраните излишните примеси.
Залейте отново с прясна вода и варете до пълна готовност на дреболиите. След като се сварят, ги извадет, оставете да ги да се охладят и ги нарежете на малки парченца, а бульона прецедете и го запазете за по-късна употреба.
В голяма тенджера разтопете маслото и добавете нарязания на ситно пресен лук, морков и целина. Задушавайте на умерен огън, докато зеленчуците омекнат. Добавете червения пипер и разбъркайте добре.
Към задушените зеленчуци добавете нарязаните дреболии и измития ориз. Залейте с прецедения бульон и оставете да заври. Намалете огъня и варете, докато оризът се свари напълно. Овкусете със сол, черен пипер, нарязан магданоз и джоджен.
В купа разбийте яйцето с киселото мляко. Добавете малко от горещата чорба към сместа, за да я темперирате. След това бавно изсипете застройката обратно в тенджерата, като разбърквате непрекъснато, за да предотвратите пресичане. Оставете чорбата да къкри още няколко минути на слаб огън.
Съвети за сервиране
- сервирайте чорбата гореща, поръсена с допълнително нарязан магданоз и джоджен.
- поднесете с парче пресен хляб или празнична питка.
- за по-богат вкус, добавете няколко капки лимонов сок преди сервиране.
Тази агнешка чорба от дреболии е не само вкусно, но и традиционнно ястие в българската кухня по време на празници като Гергьовден. Тя съчетава богатството на агнешките дреболии с ароматни подправки и свежи зеленчуци, създавайки топло ястие, което сбира семейството около трапезата.
Виж още: Агнешко бутче на фурна с фолио