Агнешка дроб сарма на фурна е класика, която винаги е поднасяна с нетърпение по време на всеки един празник или повод, а на такива като Гергьовден, ястието е най-уместно за приготвяне.
Комбинацияата от агнешки дреболии с ароматни подправки, ориз и свеж магданоз, създава неповторим вкус. Ако все още не сте правил дроб сарма от агнешки дреболии, не пропускайте да изпъните рецептата по-долу.
Необходими продукти:
- 500 гр. агнешки дреболии (1 комплект);
- 1 ч.ч. ориз;
- 2 връзки пресен лук;
- 1 връзка пресен чесън (по желание);
- 1 връзка магданоз;
- 1/2 връзка джоджен;
- 3 яйца;
- 200 мл кисело мляко;
- 3 с.л. олио;
- 1 ч.л. черен пипер;
- 1 ч.л. червен пипер;
- сол на вкус;
- 1 с.л. брашно;
- 500 мл гореща вода или бульон.
Виж още: Агнешка чорба от дреболии
Начин на приготвяне на агнешка дроб сарма на фурна
Започнете с подготовката на агнешките дреболии, като ги измиете добре под течаща вода и ги сложите в тенджера със студена вода и малко сол и варете за около 20 минути.
След сваряването ги оставете настрани да се охладят и ги нарежете на дребни парченца. През това време докато се охлаждат измийте и нарежете пресния лук и чесън на ситно.
В дълбок тиган или тенджера загрейте олиото и задушете лука и чесъна, докато омекнат и започнат леко да се карамелизират. Така към тях прибавете и ориза, като го запържите за няколко минути, докато стане прозрачен.
След това към ориза и зеленчуците добавете нарязаните агнешки дреболии, червен пипер, черен пипер и сол на вкус. Разбъркайте добре и налейте около 100 мл вода в съда, като оставите сместа да поври на слаб огън за около 5-6 минути.
Снемете съда от котлона и добавете ситно нарязания магданоз и джоджен. Отново разбъркайте хубаво и прехвърлете всичко в широка тава и залейте с 500 мл гореща вода или бульон, като следите течността да покрива напълно сместа.
Поставете тавата в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете за около 30 минути. Междувременно пригответе заливката, като разбиете яйцата с киселото мляко и брашното до получаването на гладка смес.
След като ястието се е запекло леко, извадете тавата, залейте хубаво със заливката и върнете обратно във фурната за още 15 минути. Когато вашата агнешка дроб сарма на фурна е вече готова, само я оставете да си почине за около 10 минути преди да започнете да я сервирате.
Виж още: Агнешко бутче на фурна
Кратки съвети:
- за още по-богат вкус използвайте бульона от агнешките дреболии вместо вода.
- ако искате да постигнете по-хрупкава коричка, оставете ястието да се запече още 5 минути на горен реотан.
Тази рецепта за агнешка дроб сарма на фурна е истинско олицетворение на традицията и вкуса на българската кухня. Пригответе я с любов и разберете как бързо ще превърнете и най-обикновеното хранене в истинска наслада.
снимка: личен архив
Виж още: Агнешко със спанак и ориз