Тази рецепта е вариант на класически шоколадов сладкиш, но със специален сос от два вида шоколад, чиято тайна ще издадем след малко.
Основата е комбинация от брашно, какао и масло, а добавянето на бял и кафяв шоколад придава плътност и дълбочина на десерта.
Към него се приготвя и „таен“ сос от сметана, подправки и ром, който се поднася топъл и допълва сладкиша още повече.
Необходими продукти за шоколадов сладкиш със специален таен сос
За сладкиша
- 250 г бяло брашно тип 450
- 1 пакетче суха мая
- 60 г царевично брашно
- 30 г какао на прах
- 150 г пудра захар
- 150 г обезсолено масло
- 2 яйца
- 100 мл прясно мляко
- 120 г настърган бял шоколад
- 5 с.л. разтопен кафяв шоколад
За соса
- 150 мл пълномаслена сметана
- 6 шушулки кардамон
- 1/4 ч.л. канела
- 1/4 ч.л. индийско орехче
- 60 г бял или млечен шоколад
- 20 мл бял ром
Приготвяне на шоколадов сладкиш със специален таен сос
Загрейте фурната до 190 градуса. Пресейте брашната, какаото и пудрата захар в голяма купа. Добавете нарязаното на кубчета масло и с шпатула го втрийте в сухите съставки.
Прибавете яйцата и млякото, след което разбийте сместа до еднородна консистенция, без да прекалявате с бъркането. Добавете настъргания бял шоколад и разтопения кафяв шоколад, като разбъркате леко, за да се запазите шарен ефект от двата вида шоколад.
Намажете с масло две дълбоки форми с диаметър около 20 см (или една по-голяма) и разпределете сместа равномерно. Печете в горната част на фурната приблизително 30 минути или до момента, в който поставена клечка излиза почти суха.
Виж още: Сладкиш с ябълки и канела
След изваждане от фурната оставете сладкиша да престои 5 минути и ако няма да се сервира веднага, го поставете в кутия за да не изсъхва
Около 10 минути преди края на печенето затоплете сметаната с кардамона, канелата и индийското орехче на умерен огън, без да завира. Добавете натрошения шоколад и бъркайте, докато се разтопи напълно.
Добавете и рома и разбърквайте още 2-3 минути до получаване на гладък, хомогенен сос. Отстранете шушулките кардамон преди сервиране. Сосът трябва да бъде топъл, но не горещ, за да запази аромата си.
Виж още: Турски сладкиш като крем карамел
Сладкишът се поднася топъл, полят с прясно приготвения сос. Може да украсите допълнително с настърган бял шоколад или разтопен кафяв шоколад.
Този вкусен шоколадов сладкиш със специален таен сос се приготвя лесно, стига да разбиете сместта както трябва и да го изпечете на точната температура.
Дресингът трябва да се приготви на момента, а не предварително и да се сервира малко след направата му.
Виж още: Сладкиш със сини сливи
по рецепта от „Готварска кгнига на ляля Ог“, Тери Пратчет

