12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Шоколадов сладкиш със специален таен сос

Тази рецепта е вариант на класически шоколадов сладкиш, но със специален сос от два вида шоколад, чиято тайна ще издадем след малко.

Основата е комбинация от брашно, какао и масло, а добавянето на бял и кафяв шоколад придава плътност и дълбочина на десерта.

Към него се приготвя и „таен“ сос от сметана, подправки и ром, който се поднася топъл и допълва сладкиша още повече.

Необходими продукти за шоколадов сладкиш със специален таен сос

За сладкиша

  • 250 г бяло брашно тип 450
  • 1 пакетче суха мая
  • 60 г царевично брашно
  • 30 г какао на прах
  • 150 г пудра захар
  • 150 г обезсолено масло
  • 2 яйца
  • 100 мл прясно мляко
  • 120 г настърган бял шоколад
  • 5 с.л. разтопен кафяв шоколад

За соса

  • 150 мл пълномаслена сметана
  • 6 шушулки кардамон
  • 1/4 ч.л. канела
  • 1/4 ч.л. индийско орехче
  • 60 г бял или млечен шоколад
  • 20 мл бял ром

Домашен щрудел с ябълки и орехи

Приготвяне на шоколадов сладкиш със специален таен сос

Загрейте фурната до 190 градуса. Пресейте брашната, какаото и пудрата захар в голяма купа. Добавете нарязаното на кубчета масло и с шпатула го втрийте в сухите съставки.

Прибавете яйцата и млякото, след което разбийте сместа до еднородна консистенция, без да прекалявате с бъркането. Добавете настъргания бял шоколад и разтопения кафяв шоколад, като разбъркате леко, за да се запазите шарен ефект от двата вида шоколад.

Намажете с масло две дълбоки форми с диаметър около 20 см (или една по-голяма) и разпределете сместа равномерно. Печете в горната част на фурната приблизително 30 минути или до момента, в който поставена клечка излиза почти суха.

Виж още: Сладкиш с ябълки и канела

След изваждане от фурната оставете сладкиша да престои 5 минути и ако няма да се сервира веднага, го поставете в кутия за да не изсъхва

Около 10 минути преди края на печенето затоплете сметаната с кардамона, канелата и индийското орехче на умерен огън, без да завира. Добавете натрошения шоколад и бъркайте, докато се разтопи напълно.

Добавете и рома и разбърквайте още 2-3 минути до получаване на гладък, хомогенен сос. Отстранете шушулките кардамон преди сервиране. Сосът трябва да бъде топъл, но не горещ, за да запази аромата си.

Виж още: Турски сладкиш като крем карамел

Сладкишът се поднася топъл, полят с прясно приготвения сос. Може да украсите допълнително с настърган бял шоколад или разтопен кафяв шоколад.

Този вкусен шоколадов сладкиш със специален таен сос се приготвя лесно, стига да разбиете сместта както трябва и да го изпечете на точната температура.

Дресингът трябва да се приготви на момента, а не предварително и да се сервира малко след направата му.

Виж още: Сладкиш със сини сливи

по рецепта от „Готварска кгнига на ляля Ог“, Тери Пратчет

Още от категорията
Последни