Лакомството фунийки с крем са едно от онези сладки изкушения, които носят аромата и вкуса на детството. Те са класически десерт в нашата кухня и честно казано, едва ли има някой, който няма да им се зарадва, още при вида им.
У някои хора буквално се наддигат мили спомени от едно време, защото наред със прасковките, това бяха едни от най-често приготвяне сладки, които се приготвяха в домашни условия.
Дега хранителните магазини буквално са залети от сладкиши, но нищо не може да се сравни с домашно приготвените фунийки с крем от едно време.
Необходими продукти:
За тестото:
- 2-3 яйца
- 230 гр. захар
- 300 гр. кисело мляко
- 250 мл. растителна мазнина (олио)
- около 800 гр. брашно
- 1/2 чаена лъжичка сода за хляб
- 1 бакпулвер
- 1 ванилия
За крема:
- 1 литър прясно мляко;
- 250 гр. захар;
- 6 жълтъка;
- 70 гр. царвчично нишесте (натурално);
- 50 гр. масло.
- ванилия;
Виж още: Рецепта за прасковки
Приготвяне на фунийки с крем
В голяма купа разбийте яйцата със захарта до побеляване и добавете киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата бикарбонат.
Прибавете олиото и ванилията, като разбърквате добре след всяка добавка. Постепенно добавяйте брашното за да замесите меко и еластично тесто, което не трябва да лепне по ръцете.
Разточете тестото на кора с дебелина около 0.5 см и го нарежете го на ленти с ширина около 1,5 до 2 см. Навийте всяка лента около метална формичка за фунийки, като започнете от върха и се движите към основата, застъпвайки леко всяка следваща намотка. (ако нямате формички, може да си направите такива от капачки за буркани)
Подредете фунийките в тава, покрита с хартия за печене и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15-20 минути или до златист цвят.
След изпичане, внимателно извадете фунийките от формичките и ги оставете да изстинат.
Виж още: Домашна месена торта
За да приготвите крема, следвайте стъпките: В тенджера загрейте прясното мляко до кипене. В отделна купа разбийте яйцата със захарта до получаване на хомогенна смес.
Добавете брашното и ванилията, като разбърквате до гладка консистенция и на тънка струя, при непрекъснато бъркане, добавете горещото мляко към яйчената смес.
Върнете сместа в тенджерата и гответе на слаб огън, като бъркате постоянно, докато кремът за фунийките се сгъсти.
Оставете го да се охлади напълно, като го покриете с кърпа или нещшо друго, за да не хване кора. С помощта на пош или лъжица напълнете вече охладилите се фунийки с крем, който също трябва да е охладен но не нацяло.
Тези фунийки с крем, може да ви отнемат значително от времето, но едва ли има по-добри сладки с които да блеснете и да впечатлите всеки, който ги опита. Затова, ако решите да приготвите несто, което наистина ще има освен страхотен вкус и зашеметяващ външен вид, избоът на тези сладки е повече от чудесен.
снимки: личен архив
Виж още: