11.5 C
София
понеделник, 17 ноември, 2025

Френска селска торта

Френска селска торта е онази тиха радост от домашно приготвените сладки изкушения, сътворени не за официални поводи, а за обикновените, но ценни мигове, които ни събират около масата.

Тази торта не се стреми към излишна показност. Тя няма цветни украси или масивни захарни орнаменти. Вместо това залага на слоеве от сочни блатове, деликатно подсладен крем с домашно масло и прясно мляко, и фина поръска, която я прави неустоима.

Днес ще ви представим как да направите едно сладко вълшебство у дома, с продукти, които почти винаги имаме под ръка, но в комбинация, която превръща обикновеното в незабравимо.

Необходими продукти за класическа френска селска торта

За блатовете:

  • 1 яйце
  • 1 чаша захар (около 150 гр.)
  • 2 чаени лъжички сода бикарбонат
  • 200 мл. прясно мляко
  • 50 гр. масло
  • 400 гр. брашно
  • 2 супени лъжици мед

За крема:

  • 1400 гр. заквасена сметана
  • захар според вкуса (около 10 супени лъжици)
  • 1 ванилия (или ванилова есенция)
  • сладко от боровинки

За поръсване:

  • 250 гр. смлени орехи

Приготвяне на френска селска торта стъпка по стъпка

френска селска торта

Приготвяне на блатовете

В тенджерка разбъркайте яйцето и захарта. Добавете меда, маслото, прясното мляко и содата. На средна температура варете сместа около 7-8 минути до получаване на карамелен цвят. Бъркайте постоянно, като внимавате да не изкипи, тъй като от содата сместа увеличава обема си.

След като е готова сместа я оставете да се охлади леко и прибавете брашното. Замесете тесто и го разделете на 7 топки. Разточете всяка топка на кръг с дебелина около 2-3 милиметра.

Френска селска торта

Върху хартия за печене изпечете блатовете в предварително загрята фурна на 160-170 градуса за около 5 мин. Докато са топли блатовете ги изрежете с помощта на ринг и нож, за да станат еднакви.

Кремът

Изсипете заквасената сметана в купа и към нея прибавете захарта и ванилията. Разбъркайте внимателно с бъркалка докато захарта се разтопи.

Сглобяване на тортата

Поставете първия блат върху поднос. Намажете обилно с крем. Сложете на места сладко от боровинки и поръсете със смлени орехи. Поставете втория блат и отново крем, сладко и орехи. Повторете със всички блатове.

Морковена торта

Накрая намажете и отстрани. Поръсете с фино смлени орехи, които можете леко да запечете за по-интензивен аромат. По желание добавете щипка канела или лек слой настърган черен шоколад отгоре, за фина горчивина, която балансира сладостта.

Оставяне за престой

Френска селска торта

Френската селска торта изисква търпение, най-добре е да престои поне 12 часа в хладилника, а още по-добре цяла нощ. Така блатовете поемат от влагата на крема и стават изключително меки и сочни, а вкусовете се сливат до съвършенство.

Полезни съвети

За по-изискан вкус можете да добавите лъжичка мед в крема;

Друг вариант е да поръсите между блатовете с дребни сушени плодове (стафиди или ситно нарязани сушени кайсии)

За да приготвите френска селска торта не са нужни скъпи съставки или сложни техники, но резултата е нещо наистина вкусно и запомнящо се. Достатъчно е да вложите сърце и търпение.

Вкусът й е наситен, но не натрапчив, сладък, но балансиран, познат, но с характер. Пригответе я ведбъж и тя ще стане част от вашето семейно меню. Не само защото е лесна и вкусна, а защото носи със себе си онзи уют, който се усеща не само на езика, но и в сърцето.

Виж още: Месена торта

снимки: личен архив

Още от категорията
Последни