В богатата палитра на турската ориенталска кухня има десерт с необичаен облик и вкус – Калбурабастъ (Kalburabastı). Името му идва от думата „калбур“, което означава сито, защото повърхността на сладкиша се притиска към решетка или сито, за да се създаде характерната шарка.
Това, което прави сладките вкусни, е нежното тесто с ядки, което се потапя в ароматен сироп и става сочен, но запазва формата си.
Тези сладки имат древни корени, проследими до османската кухня, която е имала влияние над много региони. В Турция този десерт често се сервира по време на празниците Şeker Bayram.
Неговият сиропиран характер и семпло излъчване го правят емблематичен, нещо като „скрит шедьовър“ между по-известните десерти като различните видове баклава и локуми.
Необходими продукти за сладки Калбурабастъ
За тестото:
- 100 г меко масло
- 100 мл олио
- 100 мл прясно мляко
- 1 супена лъжица кисело мляко
- 2 с.л. грис
- 2 ч.л. бакпулвер
- 3 и 1/3 ч.чаши бяло брашно
- щипка сол
За пълнежа:
- 150 гр смлени орехи
За сиропа:
- 300 мл. вода
- 300 гр. захар
- сок от 1/4 лимон
За гарниране:
- смлени шам фъстъци за поръсване
Начин на приготвяне на Калбурабасти
Започнете със сиропа, като в тенджера налейте водата и добавете захарта. Котлонът се намалява на средна степен и се оставя да ври около 10 минути.
Преди сваляне от котлона се добавя изцеденият сок от 1/4 лимон прясно изцеден лимон и се вари още 3-4 минути. След това се оставя настрана, докато сиропът се охлади напълно до стайна температура.
В купа се добавят маслото на стайна температура, олиото, прясното и киселото мляко и грисът, след което се разбърква много добре с шпатула за да се смесят съставеките.
Към сместа се добавят бялото брашно и бакпулверът, като предварително се пресява. След това сместа се омесва много добре, докато образъва гъсто тесто, което се покрива със стреч фолио и се поставя в хладилника да почине за 15 минути.
Виж още: Турски десерт Кешкюл
След изваждане се разделя на 20 равни парчета и от тях се оформят малки топчета, които после се плескват внимателно в дланта за да им се придаде плоска форма.
Сплесканите парчета тесто се напълват със смлени орехи, и краищата им се съединяват, за да се запечата плънката. После се пристикат към домакинско ренде за да им придадете интересна форма на горната част и се поставят се върху тава за печене с предварително засталана готварска хартия.
Процесът се повтаря, докато свърши тестото. Фурната се загрява до 180 градуса и сладките се пекат за 25 до 30 минути, докато придобият златист цвят. След изваждане веднага се заливат със сиропа, охладен до стайна температура, аправо в тавата.
Виж още: Турски сиропирани сладки с грис
Оставят се да се сиропират за час, след което ги прехвърляте в чиния за сервиране, а останалият сироп от тавата се изсипва равномерно върху сладките. Най-накрая се гарнират със смлян шамфъстък.
Сладките Калбурабастъ се сервират най-добре на следващия ден, когато сиропът е проникнал напълно.
Тези турски сладки са много сочни и вкусни, но когато ги приготвяте трябва да получите не само сиропиран сладкиш, но и баланс между тестото и сиропа, текстуратра и аромата, затова пропорциите трябва да се прилагат с внимание.
Виж още: Лукумадес
снимка: 123RF

