12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Турски сладкиш ала крем карамел

Този турския сладкиш приготвен като крем карамел е десерт, който носи познатия вкус на класическия вариант, но малко по-плътен, по-жълт и приготвен с различни пропорции на съставките.

В турската кухня подобни десерти често се приготвят по празници или когато домакинята иска да впечатли гостите си с нещо деликатно и изящно.

Макар да напомня на класическия крем карамел, тук се открояват някои разлики, като начинът на печене и пропорциите.

В следващите редове ще откриете как стъпка по стъпка да приготвите този впечатляващ турски десерт, така че да усетите магията на изтока във вашата кухня.

Необходими продукти за турски сладкиш като крем карамел

За карамела:

  • 250 г захар
  • 100 мл вода

За крема:

  • 750 мл прясно мляко
  • 1/2 пръчица ванилия
  • 3 яйца
  • 2 жълтъка
  • 135 г захар

Допълнително:

  • Голяма купа с ледена вода, за по-бързо охлаждане на кремовата смес

Крем карамел

Начин на приготвяне на турски сладкиш като крем карамел

Започнете с приготвянето на карамела. В тенджера смесете захарта и водата и варете на умерен огън, докато захарта се разтопи и сместа придобие кехлибарен цвят и карамелена консистенция.

Докато карамелът е още горещ, го разпределете равномерно по дъното на формичките, в които ще приготвяте десерта, след което ги оставете настрана да изстинат и да се втвърди карамелът.

Продължете със сметановата смес. Загрейте млякото заедно с половин пръчица ванилия, като не го оставяте да заври. В отделна купа разбийте яйцата, двата жълтъка и захарта до получаване на хомогенна и леко пухкава смес.

Виж още: Крем бюле по оригинална рецепта

Постепенно добавяйте затопленото мляко към яйчената смес, като бъркате непрекъснато, за да не се пресекат яйцата. След това извадете ваниловата пръчица и поставете купата със сместа в съд с ледена вода, за да се охлади по-бързо.

Когато кремовата смес достигне стайна температура, внимателно я разпределете в чашките върху вече стегналия карамел. Загрейте фурната до 120 градуса и пригответе тава с високи стени, в която налейте гореща вода.

Поставете съдовете с крема в нея, така че водата да достига поне до половината от височината им. Печете сладкиша на водна баня за около 1 час и 20 минути, докато кремът се стегне, но остане нежен и копринен.

Виж още: Турски сиропирани сладки с грис

След изпичане оставете десерта да се охлади напълно и го приберете в хладилник за няколко часа. Сервирайте го добре изстуден за разкрие напълно своя фин вкус.

Съвети за съвършен резултат

  • Използвайте пълномаслено мляко, за да получите плътнен и богат вкус.
  • Ако предпочитате по-силен аромат, може да добавите щипка канела или настъргана лимонова кора.
  • Охлаждането е задължително, без достатъчно време в хладилника сладкишът няма да се обръща добре и няма да има стабилна структура.
  • За по-изискана визия, използвайте индивидуални керамични купички, които да обърнете преди сервиране.

Виж още: Домашни фунийки с крем

Този турският сладкиш, приготвен като крем карамел, макар да е почти идентичен с класическата версия се различава с по-плътния си вкус и по-жълтия си цвят, поради пропорациите в рецептата.

снимка: 123RF

Още от категорията
Последни