Има десерти, които не просто завършват храненето, а го превръщат в преживяване и такъв е турския деликатес Кешкюл, класически млечен десерт, който векове наред е красял трапезите на османските дворци.
Това изящно лакомство е комбинация мляко, захар и деликатния аромат на бадемово брашно. На пръв поглед наподобява крем, но текстурата му е по-лека, а вкусът, по-изтънчен.
Всяка лъжица от него е като глътка нежност, която ви пренася в ароматния свят на старите ориенталски сладкарници, където времето сякаш е спряло.
Необходими продукти за около 6 порции Кешкюл
- 1 литър прясно мляко
- 150 г захар
- 60 г фино брашно
- 50 г смлени белени бадеми
- 30 г царевично нишесте
- 1 яйчен жълтък
- 1 пакетче ванилова захар (около 10 гр.)
- 30 г масло
- 20 г филирани бадеми (за украса)
- 10 г кокосови стърготини (по желание за поръсване)
Начин на приготвяне на Кешкюл
Преди да започнете, е важно всички продукти да са на стайна температура, така сместа ще се хомогенизира по-лесно, а кремът ще стане копринен и гладък.
Пресейте брашното и нишестето заедно, за да избегнете образуването на бучки по време на готвенето. Бадемите смелете много фино.
В дълбока тенджера смесете брашното, нишестето и захарта. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно.
Постепенно, на тънка струя, започнете да наливате млякото, като непрекъснато разбърквате с телена бъркалка. Целта е да се получи гладка смес без бучки. Добавете яйчния жълтък и смлените бадеми и разбъркайте отново.
Виж още: Сиропирани сладки с грис по турски
Сложете тенджерата на умерен огън и варете сместа, като бъркате непрекъснато, за да не загори. След около 10-15 минути кремът ще започне да се сгъстява. Продължете до достигане на гладка и кремообразна текстура, кешкюла не трябва да бъде твърде гъст, но и не съвсем течен.
Когато сместа е готова, я отнемете от котлона и добавете маслото и ваниловата захар. Разбъркайте, докато маслото се разтопи напълно и кремът стане лъскав и еднороден.
Изсипете готовия кешкюл в стъклени купички или керамични чашки. Оставете го да се охлади на стайна температура, след което го приберете в хладилник за поне 3-4 часа.
Виж още: Арабски сладки Маамул
Преди сервиране поръсете всяка порция с филирани бадеми, каши или други ядки, които може предварително леко да запечете на сух тиган. Ако желаете, добавете и малко кокосови стърготини, те не са задължителни, но придават свеж и екзотичен вид.
Турския десерт се поднася добре охладен.
снимка: 123RF

