12.1 C
София
събота, 15 ноември, 2025

Турски десерт Кешкюл

Има десерти, които не просто завършват храненето, а го превръщат в преживяване и такъв е турския деликатес Кешкюл, класически млечен десерт, който векове наред е красял трапезите на османските дворци.

Това изящно лакомство е комбинация мляко, захар и деликатния аромат на бадемово брашно. На пръв поглед наподобява крем, но текстурата му е по-лека, а вкусът, по-изтънчен.

Всяка лъжица от него е като глътка нежност, която ви пренася в ароматния свят на старите ориенталски сладкарници, където времето сякаш е спряло.

Необходими продукти за около 6 порции Кешкюл

  • 1 литър прясно мляко
  • 150 г захар
  • 60 г фино брашно
  • 50 г смлени белени бадеми
  • 30 г царевично нишесте
  • 1 яйчен жълтък
  • 1 пакетче ванилова захар (около 10 гр.)
  • 30 г масло
  • 20 г филирани бадеми (за украса)
  • 10 г кокосови стърготини (по желание за поръсване)

Турски сиропирани сладки с грис

Начин на приготвяне на Кешкюл

Преди да започнете, е важно всички продукти да са на стайна температура, така сместа ще се хомогенизира по-лесно, а кремът ще стане копринен и гладък.

Пресейте брашното и нишестето заедно, за да избегнете образуването на бучки по време на готвенето. Бадемите смелете много фино.

В дълбока тенджера смесете брашното, нишестето и захарта. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно.

Постепенно, на тънка струя, започнете да наливате млякото, като непрекъснато разбърквате с телена бъркалка. Целта е да се получи гладка смес без бучки. Добавете яйчния жълтък и смлените бадеми и разбъркайте отново.

Виж още: Сиропирани сладки с грис по турски

Сложете тенджерата на умерен огън и варете сместа, като бъркате непрекъснато, за да не загори. След около 10-15 минути кремът ще започне да се сгъстява. Продължете до достигане на гладка и кремообразна текстура, кешкюла не трябва да бъде твърде гъст, но и не съвсем течен.

Когато сместа е готова, я отнемете от котлона и добавете маслото и ваниловата захар. Разбъркайте, докато маслото се разтопи напълно и кремът стане лъскав и еднороден.

Изсипете готовия кешкюл в стъклени купички или керамични чашки. Оставете го да се охлади на стайна температура, след което го приберете в хладилник за поне 3-4 часа.

Виж още: Арабски сладки Маамул

Преди сервиране поръсете всяка порция с филирани бадеми, каши или други ядки, които може предварително леко да запечете на сух тиган. Ако желаете, добавете и малко кокосови стърготини, те не са задължителни, но придават свеж и екзотичен вид.

Турския десерт се поднася добре охладен.

снимка: 123RF

Още от категорията
Последни