15.6 C
София
събота, 17 май, 2025

Традиционна гръцка салата

Предястието гръцка салата е един от най-разпознаваемите и желани от мнозина стартери в средиземноморската кухня. Свежа, цветна и пълна с аромати, тя е идеален избор както за обяд в горещ летен ден, така и като гарнитура към различни основни ястия.

Опитайте вкуса на тази салата по гръцки, която е любима не само в Гърция, но и в България и по целия свят.

Необходими продукти:

  • 4 узрели домата;
  • 1 краставица;
  • 1 червена чушка;
  • 1 зелена чушка;
  • 1 червена глава лук;
  • 200 гр сирене фета;
  • 100 гр маслини каламата;
  • 3 с.л. зехтин;
  • 1 с.л. червен винен оцет;
  • 1 ч.л. риган;
  • сол на вкус.

Виж още: Салата айсберг с риба тон

Приготвяне на гръцка салата

Първата стъпка към съвършената салата от съседна Гърция е изборът на качествени и свежи продукти. Затова подберете най-вече добре узрели, месести домати, които да нарежете на едри парчета, за да запазите тяхната сочност.

Колкото до краставиците, те се измиват добре и се нарязват на тънки колелца. По автентична рецепта тя се оставя по принцип необелена, за да се засили нейната свежест и хрупкавост, но това разбира се е избор на вкус.

Червената и зелената чушка се разполовяват, почистват се от семките и се режат на тънки ивици. Лукът, най-добре червен, се обелва и се нарязва на фини кръгчета.

Така всички зеленчуци се поставят в голяма купа, за да се смесят равномерно. След това добавете маслините каламата, който ще донесат характерната соленост и плътност на тази гръцка салата. Отгоре поставете едно цяло парче фета или го натрошете на едри парчета, в зависимост от това дали предпочитате по-изискан вид или домашен стил.

След това поръсете с малко сол, като внимавате да не прекалите, тъй като фетата и маслините вече съдържат в себе си достатъчно. Поръсете с риган, след което полейте със зехтина и червения винен оцет.

Разбъркайте внимателно непосредствено преди сервиране, така че продуктите да се смесят, без да се смачкат. Така тази салата се сервира охладена или на стайна температура за максимален вкус.

Кратки съвети:

  • използвайте зрели, ароматни домати за най-добър вкус и автентичност.
  • ако предпочитате по-мек вкус, може да накиснете лука за няколко минути в студена вода с малко оцет.

Тази рецепта за гръцка салата е истинско кулинарно удоволствие, което бързо и лесно ще донесе свежест и лекота във всяко меню. Тя е префектното съчетание от обикновени, но полезни зеленчуци, здравословни съставки и неподражаем вкус от слънчева Гърция. Опитайте я веднъж, и тя ще се превърне в неизменна част от вашата трапеза.

Виж още: Руло от тиквички

снимка: Adobe

Още от категорията
Последни