Приготвянето на тиквички с чесън в буркани е сред най-предпочитаните начини за съхранение на този летен плоден зеленчук.
Без оцет, без захар и сложни маринати – само пържени тиквички, чесън, копър и сол. Този метод е изпитан във времето и запазва вкуса на лятото така, както се е правело в много български домакинства.
Това е зимнина с характерен домашен вкус, лесна за приготвяне и много подходяща за гарнитури, предястия или разядки през зимата.
Необходими продукти
Пропорциите са приблизителни, в зависимост от количеството тиквички, с което се разполагате:
- пресни тиквички (колкото повече, толкова по-добре)
- чесън – цели малки скилидки или нарязани
- пресен копър (наситнен)
- 1 ч.л. сол на буркан или по вкус
- олио за пържене
Начин на приготвяне на тиквички с чесън в буркани
Тиквичките се избират млади, с нежна кора и без груби семки. Измиват се добре, отрязват се двата края и се нарязват на кръгчета с дебелина около половин сантиметър. Добре е да се подсушат с кърпа преди пържене, за да не пръскат в мазнината.
Чесънът се обелва. Ако скилидките са дребни, се оставят цели. По-едрите може да се нарежат на ситно, според предпочитанията. Копърът се измива и се нарязва на ситно.
Тиквичките се изпържват до златисто от двете страни. Използва се умерено количество олио, като се внимава да не загори.
Изпържените кръгчета се изваждат върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Добре е да ги охладите напълно преди редене в буркани.
Подготвяте се чисти и сухи буркани и се пълнят като редувате пластове от пържени тиквички и между тях поръсвате копър и чесън. На всеки буркан се добавя сол, обикновено около една равна чаена лъжичка, но това може да коригирате според вкуса ви за соленост.
Виж още: Тиквички по гръцки на фурна
Бурканите се пълнят стегнато, без да се натискат прекалено, за да не се смачкат тиквичките и се затварят добре с капачки. Подреждат се в голяма тенджера, като се слага картон на дъното, за да не се пукнат при варенето. Заливат се със студена вода до нивото на капачките и се варят 15 до 20 минути след завиране.
След приключване на варенето бурканите се изваждат внимателно, обръщат се с капачката надолу за 10 минути и се оставят да изстинат напълно под кърпа.
В някои вариации на рецептата може да се добавят добавят и печени, обелени и нарязани червени чушки на ивици, за по-богат вкус.
Съхраняват се на хладно и тъмно място. Така приготвените тиквички с чесън в буркани издържат няколко месеца и запазват вкуса и аромата на свежите летни подправки.
Виж още: Лятна манджа с тиквички