Този сиропиран тиквеник с готови кори не е просто десерт, той е като есен, увита в кори. Мирише на спомени, на бабина престилка, на печка, която пука в ъгъла и на тиква, настъргана с търпение и сладка умора.
Тиквеникът не се готви прибързано, той изисква време, меки ръце и чувство за ритъм. Но тази рецепта е за тиквеник с готови кори, която по нищо не отстъпва на домашно точените. Кора по кора, с канела, орехи и захар – съчетание, което не блести със сложност, но се запомня за дълго.
Макар и семпъл по състав, тиквеникът е богат на усещания, ухае на празник, на семейство, на уюта, който само домът може да даде. Подолу ще ви представим в детайли тази подробна иу изпитана рецепта, не само като начин на приготвяне, а като жива традиция, вплетена в българската кулинария.
Необходими продукти:
- кори за баница – 1 пакет (приблизително 500 гр.)
- 1 кг тиква (обелена и настъргана)
- 200 гр орехи (едро счукани)
- 250 гр захар
- 1 ч.ч. олио (около 200 мл.)
- 1 ч.л. канела
- 1 пакетчета ванилия
- пудра захар за поръсване (по желание)
Виж още: Изпитана рецепта за баклава
Приготвяне на тиквеник с готови кори
Обелете тиквата, отстранете семките и я настържете на едро ренде. В дълбок тиган или тенджера загрейте половината от олиото и задушете настърганата тиква, като разбърквате периодично, докато омекне и водата се изпари. След това добавете захарта, канелата, ванилията и счуканите орехи. Разбъркайте добре и оставете сместа да изстине.
Разстелете една кора за баница върху чиста повърхност и я намажете леко с олио. Поставете втора кора върху първата и отново намажете с олио. В единия край на корите разпределете равномерно част от тиквената плънка. Навийте корите на руло и го поставете в предварително намаслена тава. Повторете процедурата с останалите кори и плънка, като подреждате рулата в тавата.
Загрейте фурната на 170-180 градуса. Печете тиквеника за около 40-45 минути, докато придобие златист цвят. След изваждане от фурната, напръскайте леко с вода и покрийте с чиста кърпа, за да омекне.
След като тиквеникът се охлади, може да поръсите с пудра захар по желание и да нарежете на ромбове ли квадрати. Поднася се като десерт, често придружен с чаша топъл чай или прясно мляко.
Тиквеникът не се яде, той се преживява. Този уникален тиквеник с готови кори и хрупкава първа хапка, със сочна вътрешност, с щипка канела, която събужда не апетита, а тишината. Това е сладкиш, който не блести като торта, но топли по-силно и дълбоко. И когато тавата опустее, не остава само вкус, а усещането, че нещо просто и старо отново е успяло да направи деня по-добър.
снимка: личен архив
Виж още: