24.8 C
София
събота, 14 юни, 2025

Тиквеник с готови кори

Този сиропиран тиквеник с готови кори не е просто десерт, той е като есен, увита в кори. Мирише на спомени, на бабина престилка, на печка, която пука в ъгъла и на тиква, настъргана с търпение и сладка умора.

Тиквеникът не се готви прибързано,  той изисква време, меки ръце и чувство за ритъм. Но тази рецепта е за тиквеник с готови кори, която по нищо не отстъпва на домашно точените. Кора по кора, с канела, орехи и захар – съчетание, което не блести със сложност, но се запомня за дълго.

Макар и семпъл по състав, тиквеникът е богат на усещания, ухае на празник, на семейство, на уюта, който само домът може да даде. Подолу ще ви представим в детайли тази подробна иу изпитана рецепта, не само като начин на приготвяне, а като жива традиция, вплетена в българската кулинария.

Необходими продукти:

  • кори за баница – 1 пакет (приблизително 500 гр.)
  • 1 кг тиква (обелена и настъргана)
  • 200 гр орехи (едро счукани)
  • 250 гр захар
  • 1 ч.ч. олио (около 200 мл.)
  • 1 ч.л. канела
  • 1 пакетчета ванилия
  • пудра захар за поръсване (по желание)​

Виж още: Изпитана рецепта за баклава

Приготвяне на тиквеник с готови кори

Обелете тиквата, отстранете семките и я настържете на едро ренде. В дълбок тиган или тенджера загрейте половината от олиото и задушете настърганата тиква, като разбърквате периодично, докато омекне и водата се изпари. След това добавете захарта, канелата, ванилията и счуканите орехи. Разбъркайте добре и оставете сместа да изстине.​

Разстелете една кора за баница върху чиста повърхност и я намажете леко с олио. Поставете втора кора върху първата и отново намажете с олио. В единия край на корите разпределете равномерно част от тиквената плънка. Навийте корите на руло и го поставете в предварително намаслена тава. Повторете процедурата с останалите кори и плънка, като подреждате рулата в тавата.​

Загрейте фурната на 170-180 градуса. Печете тиквеника за около 40-45 минути, докато придобие златист цвят. След изваждане от фурната, напръскайте леко с вода и покрийте с чиста кърпа, за да омекне.​

След като тиквеникът се охлади, може да поръсите с пудра захар по желание и да  нарежете на ромбове ли квадрати. Поднася се като десерт, често придружен с чаша топъл чай или прясно  мляко.​

Тиквеникът не се яде, той се преживява. Този уникален тиквеник с готови кори и хрупкава първа хапка, със сочна вътрешност, с щипка канела, която събужда не апетита, а тишината. Това е сладкиш, който не блести като торта, но топли по-силно и дълбоко. И когато тавата опустее, не остава само вкус, а усещането, че нещо просто и старо отново е успяло да направи деня по-добър.

снимка: личен архив

Виж още: 

Още от категорията
Последни