Тази уникална супа от коприва не влиза в кухнята с гръм и трясък. Тя пристъпва тихо, с аромат на пролет и нещо леко забравено. Копривата, тази жилава и уж бодлива тревица, която ни е парила коленете като деца, сега се превръща в нежен, почти зелен еликсир.
Тя не се опитва да впечатли с екзотика, но носи земен вкус, здраве и спомени. Всяка лъжица от тази супа звучи като разговор със стара рецепта, предавана от ръце, които знаят стойността на сезонните неща, на простото, но точното. Това не е просто храна, а къс от време, в който всичко е естествено, тихо и истинско.
Богата на витамини и минерали, тази здравословна супа от коприва е точното решение за всеки, който търси полезно и вкусно ястие.
Необходими продукти за копривена супа:
- 300 гр. свежа коприва;
- 1 морков;
- 1 глава лук;
- 1 малък картоф;
- 2 скилидки чесън;
- 2 с.л. олио или зехтин;
- 1 ч.л. червен пипер;
- 1 яйце;
- 2 с.л. кисело мляко;
- 1 с.л. брашно;
- сол на вкус;
- 1.5 л вода.
Виж още: Спаначена крем супа
Приготвяне на здравословна супа от коприва
Започнете с почистването на копривата, като използвате за целта ръкавици, за да не се ужулите. Така отстранете твърдите дръжки и жилавите части от нея, след което я измийте обилно с течаща студена вода.
В тенджера с вряща подсолена вода бланширайте копривата за около 2 минути, докато омекне леко. Извадете я с решетъчна лъжица, отцедете я и я оставете да изстине, след което я нарежете на ситно.
Обелете и нарежете лука и чесъна на ситно, а моркова настържете на едро ренде. Картофът се обелва и нарязва на малки кубчета. Когато приготвите всички зеленчуци, в дълбока тенджера загрейте мазнината и запържете лука до златисто. Добавете към него чесъна и моркова, и гответе още няколко минути, като разбърквате периодично.
След това прибавете картофите и червения пипер, разбъркайте добре и веднага налейте водата, за да не загори подправката. Когато сместа заври, намалете котлона и оставете зеленчуците да къкрят около 10 минути или само докато картофите омекнат. Когато това стане прибавете и нарязаната коприва и варете още 10 минути на тих огън.
В отделна купа започнете да приготвяте застройка за супата, като в нея разбиете яйцето и добавите киселото мляко и брашното. Разбивайте докато не получите гладка консистенция. Вземете няколко черпака от горещата супа и внимателно ги добавете към сместа, като непрекъснато бъркане, за да успее да се темперира.
След това сложете застройката в супата, като енергично разбърквате, за да не се пресече. Гответе още 2-3 минути, докато супата се сгъсти. Накрая подправете супата със сол на вкус и я сервирайте още докато е топла и наситена на аромати.
Съвети за най-вкусната супа от коприва
- ако желаете по-плътна текстура, може да пасирате част от супата ил ида добавите още един картоф;
- добавянето на ориз или булгур ще я направи по-засищаща и подходяща дори за основно ястие.
Тази копривена супа не се нуждае от аплодисменти. Тя се усмихва с вътрешна увереност, сякаш знае, че не всеки ще я разбере от първата лъжица, но онези, които я вкусят истински, ще се връщат към нея отново и отново. Тя не разказва сложни истории, а просто напомня, че силата често живее в най-непретенциозните неща.
Малко зелено, малко бульон, щипка търпение и всичко започва да се подрежда. В този свят, който понякога бърза повече, отколкото може да сдъвче, една купа топла супа от коприва е като дълбок дъх… бавен, пълен, достатъчен.
Виж още: Класическа супа топчета
снимка: Flickr, CC2.0