22.8 C
София
петък, 11 юли, 2025

Студена супа от авокадо и краставица

В горещите летни дни човек не търси тежки ястия, а нещо леко, освежаващо и същевременно засищащо. Когато слънцето прежуря и апетитът намалява, на преден план излизат студените супи, спасителите в лятната кухня.

Но далеч от традиционните вкусове на таратор и гаспачо, в последните години все по-голяма популярност добива една елегантна, зелена и проихладна супа от авокадо и краставица.

Супата е богата на полезни мазнини, витамини и антиоксиданти, но в същото време е достатъчно лека, за да не натоварва храносмилането. Сервирана добре охладена, тя носи не само прохлада, но и хармония между вкусове и текстури.

Не е нужно да сте майстор-готвач, за да я приготвите, достатъчно е да вложите свежи продукти, малко внимание и желание за нещо различно.

За 4 порции студена супа от авокадо и краставица ще са ви необходими следните съставки:

  • 2 добре узрели авокадо
  • 2 средно големи краставици (без семки, обелени)
  • 1 малка скилидка чесън
  • 1 супена лъжица прясно изцеден сок от лимон
  • 400 мл. кисело мляко (гъсто, по възможност пълномаслено)
  • 150 мл. студена вода (може и минерална)
  • сол на вкус
  • прясно смлян черен пипер (по желание)
  • 2 супени лъжици зехтин (по желание)
  • пресен копър или магданоз за гарниране
  • орехи за гарниране по желание

Приготвяне на супа от авокадо и краставица

Ключът към една истински вкусна студена супа е свежестта на използваните продукти. Краставиците трябва да са твърди, сочни и без горчивина. Ако са с по-дебела кора, най-добре е да се обелят и да се отстранят семките, за да се получи фина и гладка текстура.

Авокадото, от своя страна, трябва да е добре узряло, меко при натиск, но не прекалено кашаво. Зеленчуците се нарязват на по-дребни парчета, за да се улесни пасирането и да се избегнат неравномерни бучки в готовата супа. Скилидката чесън се почиства и може да се нареже на две за по-лесно смилане.

В дълбока купа или съд за блендер се слагат нарязаните краставици, почистеното авокадо, скилидката чесън, лимоновият сок и киселото мляко. Пасира се добре до получаване на гладка смес. Ако сместа е прекалено гъста, постепенно се добавя студена вода, докато се постигне желаната консистенция, супата трябва да бъде леко течна, но не водниста.

Овкусява се със сол и по желание с малко прясно смлян черен пипер. Ако желаете, може да се добавят 1-2 супени лъжици зехтин за допълнителна мекота и аромат. Сместа се разбърква още веднъж и се опитва, може да се добави още малко лимонов сок за по-изразена свежест.

След като супата е готова, се покрива и се оставя в хладилник за поне 1–2 часа. Това не само ще я направи по-освежаваща, но и ще позволи на вкусовете да се смесят и да се засилят.

При поднасяне може да се гарнира с нарязан пресен копър, магданоз, резенчета краставица, тънки резени авокадо или дори с лъжица кисело мляко за контраст.

Супата се сервира в охладени купички или малки чаши, особено подходяща за предястие на лятна вечеря. В комбинация с тънка филийка препечен хляб или домашна питка, тя може да се превърне в лека, но пълноценна храна.

Класическа доматена супа

Вариации на супата и полезни съвети

Тази супа позволява различни вариации според вкуса и въображението. Ето няколко идеи:

С мента: За още по-освежаващ ефект добавете 5-6 листенца прясна мента при пасиране.

С кисело мляко и заквасена сметана: За по-богат вкус може да се използва комбинация от кисело мляко и заквасена сметана в съотношение 1:1.

С ядки: Поръсете готовата супа с едро счукани орехи или печени тиквени семки.

С пикантен привкус: Добавете щипка лют пипер или лютив сос, ако предпочитате по-пикантни храни.

Охлаждащата супа от авокадо и краставица е чудесен начин да включим повече зеленчуци и полезни мазнини в дневното меню, без да правим компромис с удоволствието от храната. Лесна за приготвяне, подходяща за вегетарианци, без глутен и с възможност за безмлечна версия, тази супа намира своето място и в съвременната диета, и на традиционната трапеза.

И когато лятото отново ни притисне с жегата си, нека си спомним за тази семпла, но магична комбинация от авокадо и краставица – вкусът на зелената прохлада в една купичка.

Виж още: Гаспачо – лятна прохлада събрана в една купичка

снимка: Adobe

Още от категорията
Последни